Miercuri, 27 noiembrie, de la ora 10, Muzeul Mineritului din Petroșani a fost gazda a două evenimente culturale deosebite, desfășurate în cadrul manifestărilor dedicate centenarului orașului Petroșani. Ca de obicei, amfitrion a fost Marian Boboc.
În fața unei audiențe distinse și numeroase, prof.univ.dr.ing. Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani, a susținut conferința „76 din 100. De la Institutul Cărbunelui la Universitatea din Petroșani”, în care a panoramat mai multe aspecte ale învățământul superior petroșenean.
Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroșaniului, a vorbit, printre altele, despre rolul important al Universității din Petroșani și despre manifestările dedicate centenarului Petroșaniului.
Prof.univ.dr.ing. Iosif Andraș a omagiat meseria de miner și de inginer miner, plimbând auditoriul prin galeriile neștiute ale istoriei mineritului.
După conferință, Bujor Bogdan și-a lansat cea de șasea carte dedicată Văii Jiului. Chiar dacă volumul are titlul Tăcerea adâncurilor, nu se poate spune că în sală s-a auzit… musca. Din contră, s-a vorbit mult și interesant.
Dl. Georgescu (Mircea, nu Călin…), prof.univ.dr., prefațatorul volumului, a devoalat câteva dintre temele acestuia și câteva fațete ale autorului.
Un emoționant discurs ad-hoc a ținut și prof.univ.dr.ing. Ilie Rotunjanu, care a spus foarte frumos referindu-se la generația domniei sale: „Noi nu am trăit povești, ci istorii”.
Unul dintre momentele cele mai aplaudate i-a aparținut omului de afaceri și filantropului Emil Părău, un prieten al Muzeului Mineritului și al lui Marian Boboc. Intervenția sa, un adevărat bonus al manifestării de la muzeu, a fost un apel la normalitate, istorie, bun simț, inițiativă, iubire față de semeni și de Valea Jiului.
„În primul rând, sunt foarte trist, cum ar trebui să fie mulți dintre locuitorii Văii Jiului, că minele se vor închide definitiv. Nu trebuie să ne bucurăm că a fost alocat aproape un miliard pentru închiderea minelor, ci să ne întristăm. Oare cu acești bani nu s-ar fi putut menține în viață niciuna din minele Văii Jiului?! Întreb și eu. Revenind la acțiunea de astăzi, certific faptul că a fost o manifestare rotundă, cu aleasă participare, unde s-a vorbit normal, cu mult drag și responsabilitate față de Valea Jiului. În numele Muzeului Mineritului, mulțumesc tuturor celor care au participat la conferință și lansare. Și, nu uitați, centenarul orașului Petroșani continuă până la sfârșitul acestui an! Să ne bucurăm…”, a declarat Marian Boboc, scriitor și muzeograf.