1924-2024. Petroșani 100 / La Muzeul Mineritului – conferință despre turism cu...

1924-2024. Petroșani 100 / La Muzeul Mineritului – conferință despre turism cu auditori numeroși

Timp de citire: 2 minute

Săptămâna care s-a încheiat a fost o săptămână efervescentă la Muzeul Mineritului din Petroșani, cu sute de vizitatori. Autocare cu turiști din Târgoviște și Brăila, vizitatori pe cont propriu din toate colțurile țării, dar și din Cehia, Italia și… Ucraina. Acestora li s-a mai adăugat un eveniment de ținută.

Vineri, 5 iulie, ora 10, în cadrul Conferințelor de la muzeu, care au loc anul acesta sub egida centenarului orașului Petroșani, dl. geograf Emil Marinescu, de la Universitatea din Craiova, a susținut, la Muzeul Mineritului Petroșani, o reușită conferință dedicată turismului montană, „Pagini din istoria turismului montan din România, perioada 1880-1948”.

Subiectul conferinței a atras auditori nu doar din Valea Jiului, ci și de la Cluj-Napoca. De unde au participat profesori și studenți ai Universității „Babeș-Bolyai”. Astfel, numărul scaunelor alocate de obicei conferinței a trebuit să fie suplimentat de d-na Hoini, factotum-ul administrativ al Muzeului Mineritului. Care vineri s-a trezit dis de dimineață, pentru a pune la punct ultimele detalii, împreună cu dl. profesor Marinescu, și el trezit cu noaptea în cap.

Conferința geografului Marinescu a prezentat mai multe aspecte ale turismului: societățile și asociațiile montane din România Mică și Mare, cabanele și refugiile societăților turistice, revistele și publicațiile de profil.

Conferința geografului Marinescu a reușit o performanță: a epuizat vastul subiect fără a plictisi deloc auditoriul. Deși subiectul conferinței a avut o abordare națională, dl. Marinescu a subliniat, unde era cazul, și realizările turismului din Valea Jiului.

Întrucât acțiunea s-a întâmplat la Muzeul Mineritului (care găzduiește și Muzeul Muntelui…), Marian Boboc (care a scris și el o carte dedicată turismului din Valea Jiului…) a amintit și despre implicarea societăților miniere în mai toate timpurile în susținerea turismului local.

Ca de obicei la conferințele de la muzeu, dl. Bujor Bogdan (cel care, cu multă trudă a dat plusvaloare unei zone foarte frumoase, Groapa Seaca) a avut o intervenție de bun simț, bine primită de auditori. În aceeași notă, și Asociația de schi montan „Pro-Parâng”, cea care a organizat Muzeul Muntelui și care a avut un mesaj bine simțit, omagiind efortul și devotamentul lui Emil Marinescu pentru munții Văii Jiului.

Om nu doar pasionat, ci și generos, dl. Marinescu a donat muzeului un roll-up cu istoricul societăților de turism și o carte veche, „Hanul drumeților”, scrisă de Bucura Dumbravă și tipărită în urmă cu o sută de ani. Câți are și orașul Petroșani. Manifestările dedicate centenarului orașului Petroșani continuă!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii