Ziua Europeană de Luptă Împotriva Antibioticelor

Ziua Europeană de Luptă Împotriva Antibioticelor

Timp de citire: un minut
La 18 noiembrie 2015, de la ora 9, la Liceul Tehnologic „Ovid Densuşianu” din Călan, are loc un simpozion dedicat Zilei Europene de Luptă Împotriva Antibioticelor. Cu această ocazie, vor fi celebrate şi campaniile „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului”, „Ziua Naţională fără Tutun”, „Ziua  Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor”, „Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA”, „Stop Gripa”.
Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA) – iniţiată de ECDC pe 18 noiembrie 2008 – cultivă utilizarea prudentă a antibioticelor pentru a combate rezistenţa la antimicrobiene (RAM) – ameninţare majoră pentru sănătatea publică. Sănătatea şi viaţa a milioane de pacienţi depind de eficienţa antimicrobienelor (în principal antibiotice). „După cum le chivernisim astăzi, într-atât vom beneficia la nevoie noi şi copiii noştri mâine”, spun specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara.
Tema în anul 2015 pune accent pe administrarea prudentă a antimicrobienelor şi pe strategii consolidate pentru controlul infecţiilor în toate unităţile din sănătate.
Campania se desfăşoară sub sloganul “Antibioticele: utilizarea responsabilă le menţine eficienţa!” şi are ca scop menţinerea atenţiei specialiştilor, faţă de bacteriile multirezistente notorii (Klebsiella, Stafilococus, Escherichia) şi lărgirea acesteia către Acinetobacterii; Consolidarea atitudinii prudente a publicului faţă de antibiotice.
ZEIA 2015 are următoarele mesaje cheie pentru public: antibioticele pot fi prescrise numai de către medicul curant; antibioticele nu sunt analgezice şi nu pot vindeca orice boală; utilizarea greşită a antibioticelor, de pildă împotriva răcelii şi gripei, poate atrage efecte secundare şi nu ajută la însănătoşire; înainte de antibiotice, consultarea medicului sau a farmacistului va indica setul de analize necesar pentru prescrierea avizată a unor asemenea medicamente; păstrarea eficienţei antibioticelor este o datorie a comunităţilor şi indivizilor. Conform statisticilor, în judeţul Hunedoara numărul de cazuri noi de boli pulmonare a crescut de la 843 în 2013, la 1041 în 2014. Pe de altă parte, cazurile noi de TBC au scăzut de la 280 în 2013 la 202 în 2014.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii