A fost un weekend solicitant pentru echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara”, care au desfășurat în ultimele trei zile 290 misiuni și intervenții. În județul Hunedoara s-au înregistrat cele mai multe incendii de vegetație din țară, și tot aici ISU a dat cele mai multe sancțiuni.
Tot în această perioadă, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 151 incendii. Dintre acestea, 143 au reprezentat arderi necontrolate ale vegetației uscate, pășune, livadă, litieră și fond forestier. Suprafața totală afectată de aceste incendii este de aproximativ 1.300 de hectare. Misiunile cele mai dificile s-au desfășurat pe raza localităților Ciungani, Vălari, Mărtinești, Muncelu Mic, Hobița, Cârjiți, Coroiești, Boia Bîrzii, Vulcan și Hunedoara.
Întrucât intervențiile echipajelor operative au fost îngreunate din cauza terenurilor abrupte și accidentate, ceea ce face imposibil accesul cu autospeciale de stingere, pompierii hunedoreni au fost sprijiniți încă de sâmbătă de un elicopter Black Hawk al Inspectoratului General al Aviației, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dotat cu sistemul Bamby Bucket, pentru a eficientiza misiunile de răspuns.
De asemenea, în unele zone, pompierii au fost ajutați de către localnici, lucrători ai ocoalelor silvice și de către pompieri voluntari ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile unde s-au înregistrat incendiile.
Totodată, salvatorii din cadrul ISU Hunedoara au acționat în acest weekend, pentru stingerea altor 8 incendii, care s-au manifestat la 4 locuințe din localitățile Ghelari, Uricani, Hășdat și Leșnic, la o anexă gospodărească din localitatea Toplița Mureșului, la un garaj din localitatea Luncoiu de Sus, la un panou publicitar din municipiul Deva și la un stâlp pentru internet din localitatea Bretea Română. Din fericire, în urma acestor evenimente, nu au existat victime, ci doar pagubele materiale.
Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație înregistrate, precum și suprafața considerabilă de teren afectată, facem apel la responsabilitate și reamintim populației faptul că populația deține obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.