Vulcan. Valoare nouă a bugetului

Vulcan. Valoare nouă a bugetului

Timp de citire: 2 minute

Reabilitarea termică a blocurilor din municipiu se derulează destul de lent. Imobilele de locuințe care au trecut prin acest proces în anii în care a început derularea proiectului pot fi numărate pe degete. În plus, la unele blocuri este discutabilă și calitatea lucrărilor.

Realizarea lucrărilor

de intervenție la blocurile de locuințe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990 are ca scop creșterea performanței energetice a acestora prin reducerea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, în condițiile asigurării și menținerii climatului interior. Pe de altă parte, acest gen de lucrări are un impact  major în ceea ce privește aspectul urbanistic al localităților, fapt care, în Valea Jiului, poate fi lesne observat în orașele în care reabilitarea termică nu a bătut pasul pe loc.

În ședința de consiliu

local din aprilie, s-a actualizat valoarea bugetului proiectului „Reabilitare termică blocuri municipiul Vulcan – Un plus de căldură pentru cetățeni”. Nu este prima actualizare și, în mod sigur, nici ultima. În 2022, tot prin hotărâre de consiliu local, valoarea proiectului a fost adusă la 4.778.120,63 de lei. La nici un an de atunci, în aprilie 2023, odată cu explozia prețurilor materialelor de construcții, valoarea investiției suferă o nouă modificare.

Aceasta apare

la art.4  al noului proiect de hotărâre în care se spune că „Se actualizează contribuția asociației de proprietari la cheltuielile neeligibile în cuantum de 269.243,10 lei, reprezentând 25 la sută din valoarea cheltuielilor neeligibile aferente C+M+E corespunzătoare apartamentelor cu destinație locuință aflate în proprietatea persoanelor fizice”. Ca atare, noua valoare a bugetului acestui proiect este de 5.235.081,53 de lei. Rămâne de văzut care vor fi următoarele blocuri de locuințe care vor fi reabilitate termic prin POR/2016/3/3.1/A/1.

Asta în condițiile

în care administrația publică locală are probleme serioase, cum e cazul blocului D5 de pe Bulevardul Mihai Viteazul, cu  modul în care constructorul și-a făcut datoria. Zilele trecute am auzit de la cineva că nemulțumiri au și locatarii blocului 44, tot de pe bulevard. Lucrările începute nu au fost continuate, societatea de construcții care a început reabilitarea termică și-a luat schelele și le-a dus în altă parte. Ultimul imobil de locuințe la care operațiunile de reabilitare  termică au fost duse la bun sfârșit este blocul T de pe strada Fântânelor. Lucrările începute încă pe vremea regretatului au durat mult de tot și, la un moment dat, sătui de atâta așteptare, și aici oamenii și-au cerut înapoi banii de contribuție. Noroc cu un locatar perseverent, fost consilier local, care a i-a liniștit și, în plus, i-a „tocat” des la cap pe cei de la primărie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii