Vorbim de colectarea selectivă a deșeurilor menajere, avem în vederea realizarea de insule ecologice în care cantitatea de gunoi depusă de locatari să fie contorizată pentru fiecare în parte, dar, în Vulcan, există cartiere mărginașe în care colectarea acestui fel de deșeu se face tot de-a valma.
Un astfel de loc
este cartierul de barăci de pe străzile Zorilor și Caraiman de la Morișoara. Un amărât de container de generație veche, fără roți, ars și ca vai de el, pe care-l vezi pe marginea drumului cum urci spre cimitir, adună în el tot gunoiul de la gospodăriile din zonă. Din când în când, prin cine știe ce minune, ce-i în el ia foc și, astfel, o perioada de timp nu mai poate să-și facă datoria. În atare situații, tot gunoiul este depozitat alături, direct pe pământ.
Oamenii de aici
plătesc gunoiul la fel ca și aceia care stau în oraș. E adevărat, a fost un timp în care capătul de sus al străzii Caraiman devenise groapa de gunoi a cartierului. Aceasta a dispărut după intervenția fermă a administrației publice locale și amenzile usturătoare aplicate curajoșilor care nu au ținut seama de interdicție. Acum, deși bat o cale mai lungă, toți de aici aruncă gunoiul la containerul acesta amărât și de modă veche adus de cine știe unde. Oare nu ar putea fi aduse amplasate și aici containere destinate special colectării selective a deșeurilor menajere? În mod sigur și cei de aici au auzit ce-i colectarea selectivă, dar cum s-o facă dacă, la capitolul gunoi menajer, ei sunt cu treizeci de ani în urmă?