Vulcan. Soare și voie bună la sărbătoarea hramului bisericii din Paroșeni

Vulcan. Soare și voie bună la sărbătoarea hramului bisericii din Paroșeni

Timp de citire: 2 minute

Mare sărbătoare creștinească, duminică, 12 mai, în comunitatea momârlanilor din întregul Paroșeni și a locuitorilor cartierului Paroșeni-Sohodol. Zeci de enoriași au ajuns, de dimineață, la biserică, în Duminica Tomii, pentru sărbătorirea hramului acesteia.

Viața spirituală

a locuitorilor din Paroșeni, comunitate constituită undeva la mijlocul veacului al XVII-lea prin emigrarea unor familii din comunele Mățești și Paroș din Țara Hațegului, a început odată cu construirea unei bisericuțe din lemn pe malul pârâului Sohodol. Sfântul locaș a fost pustiit de o invazie a turcilor, dar, în 1792, locuitorii de aici își ridică o altă biserică din lemn. Ultimul an al secolului al nouăsprezecelea a adus două mari încercări  asupra parohiei Paroșeni: a ars întreaga biserică și s-a topit clopotul de argint de 50 de kilograme care a servit parohia aproape două sute de ani.

Biserica nouă

din piatră, având hramul Sfântul Apostol Toma, a fost zidită, cu contribuția enoriașilor, în anul 1901, după numirea preotului Gheorghe Todoran III. Biserica a fost batjocorită în timpul Primului Război Mondial, când și satul Paroșeni a fost câmp de luptă pe frontul româno-austro-ungar, dar a fost renovată în 1923. În anul 1948, s-a făcut actul reîntregirii Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, iar credincioșii Parohiei Paroșeni au revenit în sânul acestei biserici. Renovarea interiorului și a exteriorului sfântului lăcaș s-a făcut în 1976 când a devenit paroh Petru R. Rad. Casa Domnului a fost îmbrăcată, între 1982-1983, în haina minunată a unei noi picturi bisericești, iar în 1985 a fost sfințită de către P.S. Timotei, Episcop al Aradului, Ienopolei și Halmagiului. În 2001 credincioșii din Paroșeni au serbat centenarul zidirii bisericii din satul lor.

Aceasta a fost,

în câteva cuvinte, istoria bisericii din Paroșeni al cărei hram a fost prăznuit în dimineața zilei de duminică. Au venit la marea sărbătoare a comunității de aici și mulți locuitori din Vulcan, printre care au putut fi zăriți primarul Cristian Merișanu, împreună cu actuali și, posibil, viitori consilieri locali. La sfârșitul săvârșirii Sfintei Liturghii de către părintele paroh Nicolae Stancu, cei care s-au pregătit pentru asta au primit sfânta împărtășanie. Predica sfinției sale le-a mers la suflet enoriașilor, cuvintele sale îndrumându-i la unitate în aceste vremuri destul de tulburi în care zăngănitul armelor este foarte aproape de noi. După ce lumea s-a miruit, părintele a ieșit și a sfințit diferitele bucate și băutura pregătite de harnicele gospodine din tot Paroșeniul. A fost soare și cald, dovadă că Dumnezeu a ținut seama de credința și bucuria acestei comunități.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii