Al optulea proiect de hotărâre pus în discuția consiliului local la ședința ordinară din 26 august se referea la „aprobarea vânzării prin licitație publică a imobilului teren și construcții, situat în municipiul Vulcan, strada Bazinului, nr.21, jud. Hunedoara, înscris în CF 63814 Vulcan, nr.crt.A1.1, nr. cad.63814-C1”.
În mod sigur
că, prima citire, chiar și unui vulcănean îi va fi fost greu să-și dea seama despre ce construcție și teren este vorba în propoziție. Mai ales că nici consilierilor locali nu le-a fost clar, la început, dar problema s-a lămurit după ce unul dintre ei a făcut întrebare. De aceea, sunt de părere, se impune o precizare și pentru cei care vor citi aceste rânduri. Imobilul și terenul scoase la vânzare prin licitație publică sunt vechea cabană și terenul aferent de la locul de agrement „La Brazi”.
Este cabana
pe care toată lumea o știa ca fiind a minei Vulcan. Din câte mai țin minte a ajuns în proprietatea primăriei undeva înainte de anul 2000, pentru niște datorii pe care exploatarea minieră le-a acumulat la administrația publică locală. Impozit pe clădire și impozit pe teren, chestii din astea. Mult timp după asta, cabana era folosită numai la nedeile vulcănene, când, în curtea ei, se încingeau grătare și se puneau mese.
După care,
la primărie, a venit o solicitare din partea nu mai știu cărei asociații specializate în turismul montan și salvarea rătăciților pe munte. Asociația asta a promis că va reface clădirea, dar ceea ce a făcut ulterior a fost numai să-i vopsească tabla de pe acoperiș. Vânzoleală era în jurul ei o dată pe an sau la doi ani, când aici își dădeau întâlnire membrii asociațiilor de acest fel din toată țara. Ulterior, așa cum am constatat eu însumi, asociația a renunțat tacit la cabană, deși contractul încheiat cu primăria era pe o durată foarte îndelungată. Clădirea a rămas din nou a nimănui după ce a plecat și tipul care dormea aici, iar în curte nu a mai rămas lăbuță de câine.
De-a lungul timpului,
cabana veche le-a făcut cu ochiul multora dornici să pună mâna pe ea. Numai că fostul primar n-a vrut să renunțe la ea. Nu-mi dau seama ce ar fi avut de gând să facă acolo, dar chestia e că, fără să se fi intervenit cu lucrări de întreținere, cabana a început să se degradeze în mod vizibil. Acesta bănuiesc că este motivul pentru care actuala administrație publică locală a decis s-o scoată la vânzare. Prețul de pornire a licitației este de 75.190 de lei, fără TVA, sumă de bani care se poate achita la data încheierii contractului în formă autentică, prin depunerea banilor la casieria primăriei sau prin virament bancar. Doritorii care vor să participe la licitația publică primesc documentația de atribuire și caietul de sarcini, contractul de vânzare-cumpărare fiind încheiat, după aceea, între câștigătorul licitației și primar.