Cine va ajunge în aceste zile – cu condiția să fie viu, desigur! – în cimitirul din Vulcan o să vadă schimbarea în bine din interiorul și exteriorul acestuia. Și nu vorbesc doar de cimitirul vechi, cum i se spune celui administrat de primărie, ci și de cele particulare aflate la dreapta și la stânga drumului care urcă spre Pasul Vâlcan.
Trei servicii
din primăria municipiului – ADPP, Serviciul Public de Salubrizare-Vulcan și cel de Asistență Socială, cărora li s-a alăturat și SC Super Com SA – și-au unit forțele în acțiunea care a vizat desfășurarea unei ample acțiuni de curățenie în cimitir. Muncitorii și beneficiarii de ajutor social au început lucrul acum o săptămână și ceva. A fost mult de lucru și, cum am văzut eu însumi marți dimineața, mai era ceva de făcut până să se poată spune că e gata, gata.
Numărul de muncitori
și de din aceia de la ajutorul social a variat zilnic, în funcție de ceea ce era de făcut. Marți, bunăoară, la lucru erau prezente paisprezece persoane și se acționa la încărcarea gunoiului strâns în interiorul cimitirului și în afara acestuia. A fost și mai era încă gunoi la greu. Ioan Romeo, cel care-i coordona pe lucrători, mi-a spus că, de exemplu, au fost umpluți o sută cincizeci de saci numai cu candele. Plus alții cu coroane de flori de plastic. Tot ce era gunoi vegetal se scoate la marginea drumului și, apoi, este încărcat în autocamion.
Colectarea gunoiului
se face selectiv. Cel vegetal este dus la telegondolă și depus în valea de mai jos de zidul de susținere. Acolo, cu timpul se va descompune și va deveni compost. Candelele, coroanele din plastic și alte materiale de agest gen sunt preluate de autospecialele de la Super Com și duse unde trebuie. Ceea ce-i de reținut este că cei de la primărie au luat și grămezile de gunoi strânse pe marginea cimitirului particular, primul pe dreapta, cum urci pe deal. Deși, în mod firesc, proprietarul terenului care ia bani pe vânzarea locurilor de veci trebuia sa se ocupe de asta. În sensul să plătească pentru acest serviciu. Iar asta nu e de azi, de ieri, ci de ani buni, când gunoaie de tot felul – vegetație, coroane de flori și mai știe eu ce – zăceau grămezi, grămezi pe marginea drumului.