Marți, 30 ianuarie, zi în care fusese programată ședința ordinară a consiliului local, în sala de ședințe se aflau nu numai aleșii locali, ci și foarte mulți cetățeni. Explicația acestui adevărat aflux de public este simplă: înainte de ședința propriu-zisă a avut loc dezbaterea publică a proiectului de buget local pe anul 2024.
Cel care
a prezentat documentul a fost primarul Cristian Merișanu. La început, el le-a mulțumit celor care și-au luat din timp, pentru a fi prezenți la eveniment, fiindcă, sunt vorbele sale, „numai împreună putem să le prioritizăm, să adăugăm sau să scoatem din program o lucrare sau alta”. Sunt lucrări de investiții care nu se pot face toate într-un an, unele se vor materializa în mandatul următor, dar ceea ce contează este colaborarea permanentă dintre cetățeni și administrația publică locală. „Unii își fac timp și vin la acest gen de dezbateri, iar alții sunt comentatori numai și numai pe FaceBook, a menționat cu ironie primarul, dar noi trebuie să fim aplicați pe ceea ce se face în Vulcan”.
Înainte să intre
în fondul problemei, edilul șef a vrut să clarifice ce înseamnă capitolului „Funcționare” din bugetul local, problemă care le creează confuzii unora și care nu este complet cunoscută de majoritatea cetățenilor. „Funcționare nu înseamnă doar salarii, a vrut să clarifice primarul, ci și banii necesari pentru reparațiile drumurilor, salubrizarea stradală, plata gazului și a energiei electrice, a tot ce, în general, nu necesită întocmirea unui proiect. Pentru ceea ce se face proiect intră la partea de investiții”. În ce privește salariile din primărie, a precizat Cristian Merișanu, acestea sunt puțin mai mari ca minimul pe economie”.
Bugetul local
realizat în 2023 a fost în jurul a 76 de milioane de lei. E o creștere, având în vedere că, în anii anteriori, acesta a fost de 40 și 50 de milioane de lei. În 2024, bugetul local este preconizat la 93 de milioane de lei, diferența fiind din fondurile europene pe care primăria preconizează să le acceseze. „La capitolul Investiții, a accentuat Cristian Merișanu, mulți cred că noi am făcut doar proiecte ale fostului primar. Da, e adevărat, le-am finalizat, dar sunt mult mai multe proiecte pe care le-am semnat inclusiv pentru mandatul viitor”. Sunt lucrări începute care trebuie duse la bun sfârșit.
Modernizarea
ambulatoriului, bunăoară, este un proiect de circa 15 milioane de lei relocat pentru acest an. Centrul de resurse comunitare a cărui finanțare europeană este de 6 milioane de lei va fi terminat în prima parte a lui 2024. Reabilitarea termică a blocului 44 de pe Bulevardul Mihai Viteazul se va încheia în cel mult trei luni, iar pentru D5 se va încerca să se repare ceea ce a stricat constructorul care a lucrat la el. Modernizarea iluminatului public este un proiect de peste 14 milioane de lei, bani europeni, ale cărui efecte sunt deja vizibile. Refuncționalizarea spațiilor verzi s-a materializat în trei terenuri de sport și patru locuri de joacă pentru copii. Cofinanțarea primăriei la proiectele pe fonduri europene este posibilă prin linia de credit accesată de primărie.
„Am solicitat trageri numai și numai pentru cofinanțări, a făcut cunoscut Cristian Merișanu. Până acum s-au tras din linia de credit cinci milioane și ceva de lei”. „Dacă nu ne-am fi mișcat cu acest credit, nu am fi avut bani pentru contribuție și ar fi trebuit să renunțăm la unele proiecte”, a avertizat el. Precizări absolut necesare, din moment ce, în spațiul public, s-au auzit voci care instigau cum că linia de credit le asigură și salariile celor din primărie.
Tergiversarea derulării
proiectului legat de „Green Line” nu se datorează Primăriei Vulcan. Fondurile europene pentru el au venit mai greu, am auzit de la primar, dar, până-n iulie, tot ce ține de proiect trebuie finalizat: asfaltarea străzii Nicolae Titulescu, a tronsonul de drum din colonie care duce la depoul autobuzelor și stațiile moderne de pe traseu. La acest proiect, orașele din Valea Jiului au o contribuție de 2 la sută. Reabilitarea infrastructuri rutiere din Colonia de Jos nu a însemnat doar modernizare de drumuri, ci și realizarea unei canalizări eficiente a apelor pluviale. Prin PNRR se va reactualiza în format electronic PUG, suma pusă la dispoziție pentru această operațiune fiind de 2,4 milioane de lei. Tot cu astfel de fonduri se vor realiza pista de biciclete de la „Dincă” la Paroșeni și proiectul care prevede construirea de insule ecologice supraterane. Va fi reevaluat și proiectul care are în vedere regenerarea spațiilor verzi și, ca atare, vor fi realizate cinci parcuri noi.
Din fondurile naționale
se va asigura dotarea cu mobilier și instrumentar de învățământ a tuturor școlilor din municipiu. „Practic, toate instituțiile de învățământ vor primi ceea ce au cerut”, a dat asigurări primarul. În categoria fondurilor naționale intră și construcția celor două blocul ANL de pe strada Traian, lângă școala nr.6, la care licitația a trebuit să fie reluată. La această investiție a CNI contribuția primăriei constă în asigurarea utilităților – rețele de apă și de gaz, parcări etc. Cam ce s-a făcut și la bazinul de înot, obiectiv ridicat tot de Compania Națională de Investiții. Prin programul Anghel Saligny vor fi modernizate străzi și alei pietonale: Romană și Platoului, drumurile din Colonia Țărănească din Paroșeni-Sohodol, cartier în care, mai întâi, va fi introdusă rețeaua de gaz metan, strada Abator Jiu Paroșeni, străzile Morii și Griviței, Coroiești și Ciocănească, lucrări care vor fi scoase la licitație în acest an. 14 milioane de lei sunt la dispoziție pentru realizarea rețelei de gaz metan la toate casele din Vulcan. „Finanțarea este semnată, a precizat primarul, iar acum se lucrează la proiectul tehnic”. Proiectul urmează să se materializeze de-a lungul mai multor ani, fiindcă aceeași operațiune se execută în toate localitățile văii.
Din fonduri
europene vor fi deschise linii de finanțare pentru mediul privat și administrația publică locală. Va fi reabilitată zona de chioșcuri de peste drum de stația de taxiuri, iar prin Tranziție Justă se va dezvolta turismul de vară în Munții Vâlcan. Un obiectiv ambițios este acela al legării telegondolelor din Vulcan și Lupeni. Se mai are în vedere construirea de săli de sport la școlile 5 și 6, iar Clubul „Șansa”, la care nu s-a putut materializa proiectul legat de înființarea unei creșe, va deveni centru pentru tineret. A fost amintit și de proiectul de reabilitare a zece blocuri din centrul vechi al Vulcanului pentru care banii, inclusiv pentru proiectare, vin pe „Tranziție Justă”, la care contribuția locală este de numai 5 la sută: 3 la sută primăria și 2 la sută locatarii. Primarul a mai amintit de proiectele pentru amenajarea a mai multor locuri de parcare și a drumurilor de pământ, dar și despre solicitarea de microbuze electrice.
Din sală,
fostul consilier local Florin Govor a reamintit necesitatea atenției care trebuie acordată Pasului Vâlcan, în speță alimentarea cu apă și cu energie electrică. Tot el a solicitat amplasarea a două panouri de informare turistică. Doamna Elena Cazamir și-a exprimat nemulțumirea despre ce s-a făcut, în materie de reabilitare, la blocul D5, iar un domn a cerut să i se precizeze proiectele care s-au înfăptuit și care nu. Lucru inutil, din moment ce primarul tocmai cu acest aspect își începuse discursul. A mai fost intervenția unui cetățean, dar solicitarea dumnealui nu avea nicio legătură cu proiectul de buget local pus în discuție.