Vulcan. Pârâul Mohora – lăsat să-şi facă de cap

Vulcan. Pârâul Mohora – lăsat să-şi facă de cap

Timp de citire: 3 minute

Cum se face, cum nu, pașii m-au purtat din nou spre strada 1 Iunie din Vulcan. Vorba vine stradă, fiindcă, de fapt, ce-i acolo nici măcar drumeag de țară nu poate fi numit. Stradă e în nomenclatorul primăriei, pentru a-i identifica pe contribuabilii care locuiesc în vecinătatea fostei preparații, de-a lungul căii ferate și a magistralei de canalizare care o însoțește pe aceasta.

De data asta
am ajuns vizavi de fostul garaj al STRA, la gospodăria cu nr.14 care-i aparține octogenarei Sofia Ulici care locuiește, împreună cu fiica sa Adriana și cu Petru Pribescu, soțul acesteia. După ce bătrâna a rămas singură și imobilizată la pat, cei doi au lăsat apartamentul de la bloc și au venit, ca să stea cu ea. La casa lor care-i în vale am coborât după ce gazda mi-a deschis poarta din apropierea blocului D7. Dinspre linia ferată nici gând să poți ajunge. Și asta nu de azi, de ieri, ci de ani de zile. Cauza o veți afla citind mai departe.

Cei trei mii
de metri pătrați, cât însumează proprietatea, au fost cumpărați de străbunicii doamnei Adriana în jurul anilor 1900. Gheorghe Ulici, un moroșan aprig, a știut cum să-și gospodărească pământul în care acum se odihnește. Din cei trei mii de metri pătrați pe care dumnealui făcea fân și cultiva legume, două mii au fost înghițite de pârâul Mohora care, din cauză că-i colmatat de nu se poate, nu-și vede de drum, ci s-a revărsat, băltind și transformând în noroi toată partea de jos a moșiei. Practic, de la gardul de plasă de sârmă din curte nu poți să te duci mai departe. Te-ai afunda ca în niște nisipuri mișcătoare.

Din cauza asta
nu se poate ajunge nici la mormântul bătrânului Gheorghe Ulici și nici la cel al fiicei soților Petru și Adriana Pribescu, dusă la Domnul în urmă cu unsprezece ani. „De cinci ani nu am mai putut să merg la mormântul fetei. Vă dați seama?”, spune femeia. Problemele care apar pe traseul parcurs de pârăul Mohora sunt mai vechi. În urmă cu zeci de ani, înainte de a fi construită preparația de cărbune, acestea nu existau. Cursul pârâului spre Jiul de Vest era în linie dreaptă și nimeni n-avea treabă. Necazurile au început după ce traseul lui a fost deviat prin spatele grădinilor gospodarilor din zonă. Albia i se colmatează constant, iar proprietățile acestora se umplu cu apă, noroi și fel de fel de gunoaie. Practic, într-o asemenea situație, numai o jumătate din cursul pârăului își continuă drumul spre Jiu sau se scurge, printr-un cămin defect, în magistrala de canalizare. Cealaltă jumătate face popas și băltește în grădini.

Primăria cunoaște
foarte bine situația de acolo. Domnul Petru Pribescu și-a dat seama de asta din răspunsul primit, în 4 martie 2021, ca urmare a sesizării făcute în luna februarie a  aceluiași an. Numai că decolmatarea promisă de administrația publică locală s-a limitat la câțiva metri din apropierea podului de peste DN66A. Și, mai apoi, pe strada Șocănească, locul în care pârâurile Mohora și Valea Lupșească își unesc apele, pentru a-și continua drumul spre Jiul de Vest. Nici vorbă despre o decolmatare a Mohorei începând de la Brazi în jos sau pe cei opt sute de metri pe care acesta i-ar mai avea până la vărsarea în râul care-i înghite apele.

În aprilie 2022,
într-o întrevedere cu primarul, lui Petru Probescu i s-a promis că se va întocmi un proiect amplu de decolmatare a pârăului. Vom lua toate gunoaiele de acolo, ține minte bărbatul că i-ar fi zis edilul șef. Numai că, de atunci încoace, nu s-a mai văzut nicio mișcare și nici de proiect nu a mai auzit pomenindu-se. Un proiect ca acesta cere bani, fiindcă e nevoie de studii de fezabilitate, documentații tehnice etc. Așa că, la sărăcia din bugetul de acum, cine știe când va fi implementat. În acest răstimp, grădinile rămân pline de apă, la fel ca și drumeagul, strada 1 Iunie, care încă mai păstrează urmele roților utilajelor grele care au acționat la demontarea conductei magistrale de termoficare. În condițiile astea nici vorbă să-ți faci drum pe aici cu autoturismul, când nici pe jos nu poți să treci.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii