Paștele, cea mai mare sărbătoare a creștinătății, a fost așteptat cu evlavie și la Vulcan. După cel mai lung post de peste an, creștinii ortodocși, în special, au simțit și trăit cel mai mult bucuria acestui însemnat praznic al Învierii Domnului.
În Săptămâna Mare,
enoriașii au luat parte la Denii, slujbe specifice Postului Mare, care sunt o formă de priveghere prelungită a zilei, ca umplere a serii cu lumina duhovnicească a rugăciunii și a cântării. Altfel spus, denia face ca seara să fie ziuă și, totodată, lumină de priveghere. Conform spuselor cucernicilor părinți, deniile conțin multă lumină și multă hrană duhovnicească pentru urcușul interior și pregătirea sufletului spre marea și sfânta sărbătoare a Învierii Domnului. Seara, în Vinerea Mare, zi de doliu a creștinătății, la bisericuța cu hramul Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil din Coroiești, credincioșii, în rândul cărora m-am aflat și eu, au venit, în haine cernite și cu buchete de flori, la Prohodul Domnului, slujba de punere în mormânt a lui Iisus Hristos. Au înconjurat biserica, după care fiecare a trecut pe sub epitaf și a sărutat crucea și sfânta Evanghelie din mâna preotului Florin Constantin Gherghina.
În același sfânt lăcaș
am primit de la sfinția sa, duminică, la miezul nopții, sfânta lumină, care simbolizează începutul unei noi vieți care a învins moartea, și vestea Învierii Domnului Iisus Hristos. La toate bisericile din Vulcan slujba de Înviere a beneficiat de prezența a sute de enoriași. La ora împărțirii Luminii Sfinte am văzut foarte mulți adolescenți, ceea ce este un fapt îmbucurător, mai ales că o parte dintre ei a rămas și pe parcursul oficierii slujbei. Prezența lor la biserică în noaptea de Înviere este un semn bun, dovadă că sunt și tineri cărora nu le stă gândul numai la distracții. La sfârșit de tot, cu Paștele și lumânările aprinse, mulțimea de credincioși s-a îndreptat spre casele lor.