Vulcan. Mai este nevoie și de conștiință cetățenească

Vulcan. Mai este nevoie și de conștiință cetățenească

Timp de citire: 2 minute

Rezolvarea problemei deșeurilor voluminoase este una care le preocupă pe toate administrațiile publice locale. Dacă se stă mai bine în ceea ce privește colectarea resturilor menajere, mai este încă de lucru la ridicarea de resturi de materiale de construcții, mobilier vechi și alte tipuri de material voluminos.

Soluția salvatoare

a venit odată cu posibilitatea accesării de bani europeni, în vederea înființării centrelor de colectare cu aport voluntar. Acestea sunt  destinate colectării separate a diferitelor tipuri de deșeuri menajere și le permit cetățenilor să aducă deșeuri care nu pot fi colectate prin metodele obișnuite “door-to-door”: deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu se încadrează în pubelele individuale, precum și fluxuri speciale de deșeuri, inclusiv deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier și altele.

Înființarea unor

astfel de centre în localitățile Văii se află în diferite faze de execuție. La Uricani, după cum am relatat, centrul este aproape de a fi terminat, dar și la Lupeni și Vulcan, ca să amintesc cele două municipii din vestul și centrul Văii Jiului, amenajările respective sunt în stadii avansate de construcție. Este bine că situația se prezintă astfel fiindcă, la Vulcan, bunăoară, platformele de colectare a gunoiului menajer gem, uneori, de deșeuri voluminoase.

Într-o situație

aparte, din câte s-a constatat de-a lungul timpului, este platforma de la intersecția străzilor Nicolae Bălcescu și Teodora Lucaciu. Cea din apropierea trecerii la nivel cu calea ferată, recent reparată. Aici, pe lângă resturi menajere, zac grămadă felurite deșeuri voluminoase. Chestia interesantă – așa cum rezultă din observațiile făcute de primărie – este că ele sunt lăsate mai ales de către cetățeni care locuiesc cu totul și cu totul în altă parte. Au fost identificate persoane, s-au dat contravențiuni administrative, dar cei obișnuiți să facă asta nu s-au liniștit. De aceea e nevoie ca, cel puțin de două ori pe lună, serviciul de specialitate al primăriei să vină cu utilajele necesare, pentru a încărca și transporta ceea ce se lasă aici. Ca atare, și în acest caz soluția este CAV-ul, centrul de colectare cu aport voluntar.

În Vulcan,

centrul respectiv se amenajează nu departe de mormanele de gunoaie de pe strada Nicolae Bălcescu. Mai exact, el este în curs de construcție în apropierea podului de fier de peste Jiul de Vest, utilizat odinioară de trasele cu cărbune care veneau de la mina Paroșeni și de locuitorii din zonă. Rămâne, însă, o problemă care nu se știe cum va fi rezolvată. Este vorba de transportul la CAV al materialelor voluminoase care, acum, stau împrăștiate lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere. Am auzit vorbindu-se că transportul lor ar urma să cadă în sarcina cetățeanului din locuința căruia rezultă astfel de materiale. Tare mi-e că nu se va întâmpla așa. Cu scuzele de rigoare, părerea mea e că suntem încă departe de o asemenea conștiință cetățenească și, cu toate camerele de vederi care vor fi montate și amenzile care vor fi date, tot ce înseamnă deșeuri voluminoase va fi lăsat tot acolo unde este abandonat acum.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii