Vulcan. Începe să se vadă sărăcia din bugetul local

Vulcan. Începe să se vadă sărăcia din bugetul local

Timp de citire: 2 minute

La începutul lunii martie, mai exact în ședința din data de 3, Cristian Merișanu a venit cu trei proiecte de hotărâre prin care solicita majorarea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Vulcan, pentru personalul contractual al Serviciului Public de Salubrizare- Vulcan și pentru cel care activează la Cubul Sportiv Municipal ”Mihai Viteazu”. 

Creșterea de salarii
a fost făcută conform prevederilor OUG nr.168/2022 care, la articolul V, spune că „În anul 2023, numărul maxim de posturi care se finanțează din fonduri publice, pentru instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, se stabilește de către ordonatorii de credite, astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condițiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget”.

Măririle de salarii ar
fi urmat să fie puse în aplicare de la 1 aprilie. Toate bune și frumoase până la cele trei proiectele de hotărâre care au fost introduse suplimentar în dosarul ședinței ordinare de consiliu local din 20 aprilie în care art. 1 al proiectelor devenite hotărâri de consiliu local în 30 martie este modificat. Data de aplicare a creșterilor salariale nu mai este prima zi a lunii a patra, ci 01.07.2023. Motivația acestei amânări ar fi aceea că „este oportun să manifestăm prudență în gestionarea resurselor financiare, fiind necesară păstrarea echilibrelor bugetare prin adoptarea de măsuri menite să limiteze creșterea cheltuielilor bugetare permanente”. Asta se spune în referatul de aprobare.

Mai direct spus,
cum bine și-au dat seama consilierii locali, este vorba de sărăcia care a început să se vadă pe măsură ce se ajunge la fundul sacului. Măririle de salarii ar fi fost unele echitabile, a fost de părere Cristian Merișanu, dar, acum, există riscul ca ele să nu mai poată să fie acordate. Amânarea cu trei luni a fost aleasă ca variantă a evitării concedierii ulterioare a unor angajați.
Consilierul local Dănuț Anghel a vrut să afle dacă cei ale căror salarii ar fi urmat să fie majorate au aflat despre amânarea de trei luni. Nu, nu li s-a zis, i-a recunoscut Cristian Merișanu. Interesantă și de reținut este, însă, mențiunea sa pe care nu știu câți dintre cei prezenți în sală au prins-o. La o adică, a zis el, ar putea fi tăiat salariul primarului, al viceprimarului și așa mai departe.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii