Vulcan. În buget e secetă, dar angajații primăriei forțează creșterea salariilor

Vulcan. În buget e secetă, dar angajații primăriei forțează creșterea salariilor

Timp de citire: 3 minute

Ședința extraordinară din dimineața zilei de vineri, 16 iunie, a Consiliului Local Vulcan a avut trei proiecte de hotărâre la ordinea de zi. Despre ceea ce mi s-a părut a fi  mult mai interesant s-a auzit după epuizarea discuțiilor subiectelor de la ordinea de zi.

Primul punct a trecut

foarte repede. Doamna consilier local Claudia Simona Boboescu Constantin, care prezidează ședințele de consiliu, nu a fost prezentă, așa că s-a votat pentru ca lucrările extraordinarei să fie conduse de doamna viceprimar Malvine Socaci. A urmat proiectul privind rectificarea bugetului local pe anul 2023 pentru care, îmi vine să cred, a fost, de fapt, convocată ședința de vineri. Primarul Cristian Merișanu a recunoscut că „mutăm (sume de bani – n.a.) dintr-o parte în alta, (pentru că – n.a.) apar cheltuieli suplimentare cu energia electrică, gazul, toate prețurile sunt crescute”. Tot el a mărturisit că „încercăm să supraviețuim până vom vedea ce va face noul guvern”. Partea îngrijorătoare e că, tot de la primar citire, „nu ajung banii de salarii, de investiții, de cofinanțare”, urmată de promisiunea că alte amănunte vor fi aflate de consilierii locali la ședința ordinară din iunie.

Ultimul proiect

de hotărâre a fost cel „pentru modificarea HCL 247/2022 privind aprobarea numărului de burse și a cuantumului acestora pentru elevii din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2022-2023”. A apărut necesitatea majorării cu o bursă a numărului celor sociale, așa că s-a procedat în consecință. Bursele sociale, în comparație cu cele de merit, bunăoară, se acordă și pe perioada vacanțelor școlare. Nu au fost cine știe ce discuții pe această temă. Am notat doar întrebarea consilierului local Romeo Miclea care a vrut să afle dacă bursele elevilor au avut de suferit pe perioada grevei profesorilor. Nicidecum, l-a liniștit doamna viceprimar Malvine Socaci. Nu are nicio legătură una cu alta.

Și acum partea

care mi-a părut a fi interesantă. În primăvara acestui a fost adoptată o hotărâre care prevedea creșterea salariilor angajaților din Primăria municipiului Vulcan. Ulterior, după ce s-a văzut că mărirea nu poate fi aplicată la termen, s-a venit cu o amânare. Majorarea va fi făcută de la 1 iulie. Numai că, din cauza subțierii îngrijorătoare a bugetului local, este mai mult ca sigur că și această dată nu va putea să fie respectată. Recent, sindicatul lucrătorilor din primărie a depus o plângere prealabilă împotriva HCL-ului cu amânarea. „Nu mi se pare momentul potrivit să creștem salariile și să nu putem să facem investițiile propuse”, a comentat  Cristian Merișanu acest aspect. Tot primarul a făcut cunoscut că, la ora aceasta, ar fi nevoie de un milion de lei pentru asigurarea salariilor pe acest an și de încă un milion pentru majorarea lor. Sume de bani care nu sunt.

Primarul a spus

că, da, este de acord cu creșterea salariilor, dar, în acest caz, este nevoie să scadă  numărul angajaților. „Mărim cheltuielile cu salariile, dar reducem numărul de oameni”, a fost soluția oferită de el. „Pentru anul viitor o să prevedem bani la salarii”, a promis primarul, dar majorările cerute acum nu au acoperire din bugetul pe 2023. „Probabil că mai sunt și alte primării în situația asta”, a adăugat el. „Creșterea angajaților se justifică, a mai spus Cristian Merișanu, și vom căuta o altă variantă”. Rămâne de văzut care va fi aceasta. Singura intervenție a fost a consilierului Ștefan Fezsner. El a atenționat că, din punct de vedere juridic, cu o plângere prealabilă se poate ajunge, ulterior, în fața instanței de judecată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii