Vulcan. Gheorghe Ile a dat asigurări că, la anul, autobuzele electrice...

Vulcan. Gheorghe Ile a dat asigurări că, la anul, autobuzele electrice vor circula în Valea Jiului

Timp de citire: 2 minute

Când ideea se va materializa, iar clipa asta nu-i prea departe, prelungirea, până la Lonea, a traseului autobuzelor electrice ale societăţii „Green Line” le va face o concurenţă care trebuie că-i îngrijorează de pe acum pe proprietarii de microbuze maxi-taxi şi de taxiuri. 

Iniţial, viitoarea linie de autobuze nepoluante, acţionate electric, era prevăzută să se întindă între Uricani şi Petroşani. Între timp, a fost consultat proiectantul – am aflat de la primarul Gheorghe Ile în şedinţa de consiliu local din 25 iunie -, iar Consiliul Judeţean Hunedoara, instituţia pe banii căreia se materiali­zează proiectul, a luat în calcul şi varianta prelungirii, până la capătul Lonei, a traseului de transport în comun reali­zat de autobuzele „Green Line”. Dar, pentru asta, era nevoie de acceptul scris, adică de hotărâri de consiliu local ale unităţilor administraţiilor publice locale implicate în problemă.
La Vulcan nu a existat niciun impediment în aprobarea proiectului pe care Ile l-a supus dezbaterii. Nu sunt necesare mari investiţii suplimentare, a explicat primarul. „E nevoie doar de o staţie de încărcare a bateriilor electrice, amplasată la cap de linie”. Teoretic, am mai aflat din gura lui Gheorghe Ile, un asemenea autobuz electric are o auto­nomie de mers de 300 de kilometri. Dar, cum de obicei nu totul merge ca-n cartea de instrucţiuni de folosire, este posibil ca el să rămână în pană de curent. Asta, însă, nu-i o problemă. Şoferul sună la „Depanare”, cei de la serviciul respectiv aduc baterii noi şi, ţac-pac, în nici două minute le pun în locul celor consumate.
Gheorghe Ile a mai spus că el a călătorit cu un astfel de autobuz şi că autovehiculul nu va avea probleme cu eventualele pante pe care va trebui să le urce. Cu viteză mai mică, e drept, dar le va urca. Călătoria se va face pe bază de cartelă pe care persoana care urcă în autobuz o va introduce în dispozitivul electronic care o citeşte. Nu am aflat cât va costa o călătorie, de la un capăt la altul, de exemplu, dar costul ei va fi mai mic, decât cel actual, practicat de microbuzele maxi-taxi. În plus, elevii care fac naveta vor primi gratuit aceste cartele. Fiecare de la şcoala la care învaţă. „Proiectul este agreat şi la Bruxelles, şi-a încheiat Ile cuvântarea, iar cel târziu anul viitor autobuzele electrice vor fi văzute circu­lând în Valea Jiului!”.
Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii