Vulcan. Este sau nu indexarea tot un fel de majorare?

Vulcan. Este sau nu indexarea tot un fel de majorare?

Timp de citire: 2 minute

Procedura se face în ședință de consiliu local, până în luna aprilie, și constă în prezentarea și aprobarea indexării cu rata inflației a impozitelor și taxelor locale pentru anul care urmează. Asta se petrece în toate localitățile țării, chestiunea fiind legiferată, nici nu-mi mai amintesc când, de către guvernul PSD de la vremea aceea.

Rata inflației

cu care se face indexarea este comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Indexarea  cu  5,2 la sută pentru 2023 a fost făcută în 2022, rata inflației luată în calcul fiind cea din 2021. Pentru 2024 s-a ținut seama de rata inflației din 2022 care, așa cum a fost ea comunicată, este de 13,8 la sută. Cu această valoare a ratei inflației, care constă într-o anumită sumă în lei, au fost indexate, și la Vulcan, începând cu 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale și limitele amenzilor. Hotărârea de consiliu local nr.56/2023 în care se prevede indexarea cu rata inflației a impozitelor și taxelor locale, precum și a amenzilor, a fost aprobată în ședința ordinară de la sfârșitul lunii aprilie.

De fiecare dată,

pentru liniștirea spiritelor populației, atunci când s-a procedat în acest fel  s-a precizat că nu este vorba nicidecum de o creștere a impozitelor și taxelor locale, ci de o simplă indexare. Tot mai des se aud voci care condamnă această majorare mascată a impozitelor și taxelor locale, care, repet, nu ține de administrațiile publice locale, ci de hotărârea de guvern care a impus acest lucru. Există și o sperietoare în caz că administrațiile publice locale nu ar avea în vedere indexarea.

În atare situație,

am tot auzit-o repetată, încă de la ședințele de consiliu local de pe vremea regretatului în care s-a discutat asta, cuantumul taxelor și impozitelor locale s-ar dubla automat. Sperietoarea a prins de minune, așa că mecanismul indexării impozitelor și taxelor locale  funcționează ca uns. Nivelul de indexare de 13,8 la sută pentru 2024 este cel mai mare de până acum. Ușurarea e că, în 2022, rata inflației nu a urcat la cote mult mai amețitoare, iar perspectiva pentru 2025 e ceva mai roz, având în vedere rata inflației din acest an care a început să coboare.

Ca atare,

indexarea este sau nu o majorare a taxelor și impozitelor locale? Răspunsul este, indiscutabil, da, iar populația nu ar simți-o dacă diriguitorii acestei țări ar fi avut în vedere ca, pe baza aceluiași mecanism financiar, la fiecare început de an să indexeze, de fiecare dată, cu un procent similar salariile, pensiile și celelalte venituri ale populației plătitoare de taxe și impozite.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii