Vulcan. Despre cât plătim gunoiul în 2024

Vulcan. Despre cât plătim gunoiul în 2024

Timp de citire: 2 minute

Era de așteptat, în condițiile în care Serviciul Public de salubrizare a făcut cunoscut că, în 2022, a efectuat cheltuieli în valoare de 168.386,43 de lei care intră în sfera de aplicare a taxei de salubrizare, ca 2024 să aducă o majorare a costului acestui serviciu.

Această adresă,

coroborată cu alte prevederi legislative – OUG nr. 133/ 29.09.2023,  Ordinul președintelui ANRSC nr. 640/ 30.09.2022, Legea 51/05.012.2006, Contractul nr. 1824/ 48/ 04.12.2018 pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare în zona 4 Petroșani (Valea Jiului) – a dus la necesitatea aprobării unei noi taxe speciale de salubrizare aferentă persoanelor fizice și juridice pentru anul 2024. La Vulcan taxa de salubrizare pe acest an a fost aprobată conform proiectului de hotărâre nr. 208/ 2023 pus în discuție în ședința ordinară din decembrie a consiliului local.

Nu s-a ajuns la majorarea

aberantă de circa patruzeci la sută pe care ar fi dorit-o firma de salubrizare, solicitare respinsă la unison de toți primarii, ci – așa cum s-a precizat la vremea respectivă – la prețul din 2023 a fost adăugat indicele de creștere a inflației din 2022. La fel cum s-a procedat în cazul taxelor și impozitelor locale. Ca atare, noul cost al acestui serviciu ar fi trebuit să ajungă undeva la cincisprezece lei de persoană. Numai că, așa cum apare la articolul 1 al deja hotărârii de consiliu local, taxa de salubrizare persoane fizice (utilizatori casnici) este de 13 lei/ persoană/ lună.

În ceea ce-i

privește pe utilizatorii non casnici, în speță persoanele juridice, costul ridicării gunoiului este în funcție de tipul de recipient utilizat. Astfel, la o pubelă  de 120 de litri ridicată o dată pe lună taxa este de 18 lei. Dacă recipientul este ridicat de două ori pe lună, se plătesc 39 de lei, dacă se ia trei ori taxa crește la 53 de lei, iar dacă este nevoie să fie golit de patru ori pe lună, atunci persoana juridică plătește 72 de lei. În cazul unei pubele cu o capacitate de 240 de litri, taxa este de 80 de lei la două goliri, de 107 lei la trei și de 145 de lei la patru. Ceva mai scumpă este ridicarea deșeurilor dintr-un container de 1,1 mc. În această situație, administratorul unei firme trebui să scoată din buzunar 366 de lei dacă recipientul îi este golit de două ori pe lună, 529 de lei dacă lucrătorii de la salubrizare fac asta de trei ori și  696 de lei dacă trebuie să-l golească de patru ori pe lună. Pentru persoanele juridice la care este posibilă cuantificarea cantității prin bonuri la ridicare debitarea taxei de salubrizare se face, lunar, prin emiterea deciziei de impunere. Pentru persoanele juridica la care nu este posibilă cuantificarea, iar calculul se face conform SR 13.400/2016, debitarea se va efectua prin emiterea unei decizii anuale.

Regulamentul de

aplicare a taxei speciale de salubrizare prevede și reduceri/ scutiri. Familiile care au cel puțin doi copii minori în întreținere vor plăti integral pentru primul copil, urmând ca, începând cu al doilea copil, să plătească 50 la sută din valoarea taxei de salubrizare (5 lei/ persoană). Sunt scutiți de la plata taxei de salubrizare veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război. Sunt scutite de la plata taxei persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate. Scutirile se acordă numai persoanelor în cauză, nu și aparținătorilor acestora.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii