Vulcan. Constructori și utilaje pe Căprișoara

Vulcan. Constructori și utilaje pe Căprișoara

Timp de citire: 2 minute

Este imposibil ca privirile celor care urcă sau coboară cu telegondola din Pasul Vâlcan să nu le fi căzut pe lucrările ample care se fac undeva în apropierea stației de îmbarcare, mai precis lângă drumul care duce la Cabana Căprișoara.

Cei care se

deplasează des pe drumul acesta sunt demult obișnuiți cu prezența imensei suprafețe de mâl care-i însoțește pe dreapta, când urcă, și pe stânga, la coborâre. De fapt, nu este mâl propriu-zis, ci cenușa și zgura  rezultate la Termocentrala Paroșeni în urma arderii cărbunelui. Ele sunt aduse în acest depozit prin două fire de conducte de 500 mm. În limbaj tehnic, vorbim despre compartimentul 1 al depozitului de cenușă și zgură Căprișoara, situat la cota +716,70.

Cota actuală

a zgurii și cenușii acumulate în depozit nu mai permitea depunerea altor cantități de astfel de materiale fără a se lua în calcul pericolul de revărsare. Ca atare, s-a luat în calcul supraînălțarea depozitului, operațiune începută în 15 octombrie 2024 și executată de S.C. Energoconstrucția S.A. după un proiect întocmit de Compania de Consultanță în Energie și Mediu București. Prin amabilitatea domnului ing. Laurențiu Drăghici, directorul societății care efectuează lucrările, am aflat în ce constau acestea. Pe dumnealui l-am întâlnit prima dată la Uricani, când constructorii săi ridicau podurile și punțile de pe Jiul de Vest.

Mi-am

notat lucrările în ordinea în care mi-au fost relatate. Așadar, vorbim despre supraînălțarea digului de bază pe o lungime de 450 m. Tot de o supraînălțare pe un kilometru va beneficia și drumul perimetral, cel pe care se ajunge la Cabana Căprișoara, complet schimbată față de cea care era acum câțiva ani, și la locurile mirifice de lângă ea. Printr-o tehnologie dren-foraj orizontal, în frontul digului de bază se realizează un drenaj în frontul digului de bază. Estacada de cenușă și zgură se va întinde pe o lungime de 1.200 m. Mai avem aici instalații de colectare a apei limpezite din interiorul depozitului, drenaje, saltea drenantă și drenaj intermediar. Proiectantul a prevăzut și rigole prefabricate din beton armat pentru preluarea apelor meteorice, lucrări de preluare a torenților de pe versanții împăduriți ai văii și o instalație pentru urmărirea în timp a comportării construcțiilor. Toate astea vor face ca, la final, noul depozit să aibă o capacitate de înmagazinare de 480-500.000 mc de cenușă și zgură.

Pentru realizarea

acestui obiectiv, S.C. Energoconstrucția Paroșeni S.A. a mobilizat un număr impresionat de oameni și utilaje grele. La fel cum a procedat și când a procedat la supraînălțarea depozitelor de la termocentralele Ișalnița, Turceni și Rovinari. „Stadiul actual de realizare fizică a lucrărilor este de peste 80 la sută, recepția finală fiind programată să aibă loc în luna iunie a acestui an. În mod sigur, vom invita Ziarul Văii Jiului să fie prezent la acest moment”, m-a asigurat, înainte să plec, domnul director Laurențiu Drăghici.

Vulcan. Constructori și utilaje pe Căprișoara

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii