de Gheorghe OLTEANU
La mapa ședinței de îndată a Consiliului Local Vulcan, desfășurată în dimineața zilei de 10 iulie, a fost introdus la viteză, adică pe ultimul moment, și „Proiectul de hotărâre privind aprobarea Actului adițional nr.1/2020 la Acordul de parteneriat nr.22730/11.07.2016”. „Ca să ajutăm cu energie electrică Pasul Vâlcan trebuie aprobat acest acord”, a fost explicația de început a domnului Pompiliu Barbu, viceprimarul municipiului.
Cererea de prelungire
a parteneriatului – se spune în raportul la proiectul de hotărâre – a fost depusă de către domnul Alexandru Kantor, președintele Asociației Pasul Vâlcan, cu o zi înainte de a avea loc ședința. Solicitarea pentru care se dorea prelungirea colaborării cu Primăria municipiului Vulcan a fost făcută, în vederea menținerii cabanelor din Pasul Vâlcan la branșamentul de energie electrică de la Celula Statică de tensiune medie cu izolație în aer de la telegondola Vulcan, dar și a „susținerii și promovării zonei turistice Pasul Vulcan” (sic – n.a.). „La momentul aprobării acordului de parteneriat, se mai spune în același document, s-a ținut cont de solicitările membrilor asociației și s-a verificat documentația tehnică a Celulei transformator Tip ES-01-L-24-630, seria nr. 6981/2010, tensiune nominală 630A”.
Este o poveste lungă
despre modul în care au ajuns cabanele să ia curent de la transformatorul telegondolei după ce trafo propriu al asociației s-a ars, iar rețeaua electrică de alimentare a acestuia s-a paradit rău de tot. Căbănuțarii s-au rugat ca de Hristos la Gheorghe Ile, ca să-i facă cu curent de la telegondolă. De neînduplecat în prima fază, acesta a cedat în ele din urmă și, după ce a dispus să fie studiată problema, i-a fericit cu energia electrică atât de necesară. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, nu zic, dar au existat luări la cuvânt cu note critice.
O doamnă consilier local
a rămas mirată aflând că acordul de prelungire se face pe patru ani. După care, tot ea, a mărturisit c-ar vrea să vadă cererea domnului Kantor. „E bine să fi venit și el aici, ca să spună ce au făcut (în Pasul Vâlcan, firește – n.a.) și ce vor face!”, a adăugat ea la sfârșit. Punct de vedere cu care a fost de acord și vicele Pompiliu Barbu. Consilierul Govor a ridicat problema celor care de abia acum încep lucrul la ridicarea unor imobile la munte. „Vrem să tragem, provizoriu, curent, dar mi s-a spus că există probleme în a ne branșa”, s-a arătat el nedumerit.
Cunoscător al
problemei, mai ales că treburile astea cu curentul electric țin de profesia sa, liberalul Dănuț Anghel a zis că nu are nimic împotriva menținerii branșamentului și că va vota proiectul de hotărâre. La fel ca și colega lui de consiliu, și penelistul Dănuț Anghel a fost de părere că prezența domnului Alexandru Kantor ar fi fost absolut necesară în acest caz și a venit cu o recomandare. Aceea ca, pentru evitarea unor surprize, să se verifice puterea instalată a transformatorului telegondolei. Bomboana pe branșament a montat-o venerabilul profesor Spiridon Simion. După ce, ca președinte de ședință, i-a ascultat pe cuvântătorii dinaintea domniei sale, el a încheiat cu câteva cuvinte pline de înțelepciune: „Oameni potenți financiar ar trebui să se înscrie în asociație, asta pentru a o cunoaște!”. Cine i-a pătruns cu mintea zicerea va înțelege la ce s-a referit.