Luni după amiază, aproape de ora cinci, era plin de lume în fața cinematografului „Luceafărul” din Vulcan. Prilej de mare mirare pentru cineva care nu cunoștea ce urma să se petreacă înăuntru, mai ales că, și la 3D-uri, înainte de a se intra la spectacolele de film nu vezi prea multă lume laolaltă.
A fost, totuși,
firesc să fie așa, mai ales că era vorba de evoluția, pentru prima dată în Valea Jiului, a coralei „Sarcerdotes”. Un cor format din preoți, aparținând Episcopiei Devei și Hunedoarei, al cărui dirijor este părintele Nicolae Daniel Balea. Prezența coralei la Vulcan cu programul de colinde numit „Dumnezeu dintru-nceput…” a fost posibilă prin strădania sfinției sale Florin Gherghina, preotul paroh al bisericuței din Coroești cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. El însuși membru al coralei.
Sala a fost plină-plină.
Oamenii au venit fără să fie obligați s-o facă. Cei care nu au apucat loc pe scaune au stat în picioare. Mai puțin plăcut, dar a meritat. Amănunte despre această corală am aflat de la părintele protopop Petrache Crețu, care a vorbit în deschidere și care a amintit că momentul nașterii lui Hristos este bucuria întregii comuniuni. Corala „Sacerdotes”, înființată acum doisprezece ani, în 2010, la inițiativa fostului episcop Gurie, este alcătuită din preoți, diaconi și teologi din protopopiatele Deva, Orăștie, Baru, Hațeg și Petroșani. Ea are un repertoriu, mi-am notat din spusele părintelui protopop, alcătuit din imnuri religioase, colinde, cântări și pricesne. Unele piese scrise în stil monodic au fost schimbate și armonizate, pentru a fi interpretate de un cor bărbătesc cum este acesta.
Cele douăzeci
de colinde interpretate au răsunat dumnezeiește în sala de spectacole. A fost ceva ce rar își este dat să vezi și să auzi. Spre surprinderea multora, nu a fost nicio cameră de luat vederi a vreunei televiziuni locale, dar, mulțumită unui însoțitor al corului, totul a fost transmis „live” pe Face Book. Cuvintele de încheiere au fost rostite tot de către părintele protopop Petrache Crețu. Vizibil emoționat a luat cuvântul și preotul paroh Florin Gherghina.
În final, preotul-dirijor Nicolae Daniel Balea i-a rugat pe cei din sală ca, împreună, să cânte colindele „Trei păstori” și „O, ce veste minunată”.
Întregul spectacol a fost ceva înălțător care nu poate fi uitat curând.