Vulcan. Biserica de peste drum de mină

Vulcan. Biserica de peste drum de mină

Timp de citire: 2 minute

L-am auzit, prima dată, despre intenția sa imediat după slujba religioasă în care au fost pomeniți minerii de la Vulcan, dispăruți în explozia din subteran care a avut loc în urmă cu douăzeci și doi de ani. După care a vorbit, despre același subiect, cu confrații săi, preoții Cristian și Florin Olariu, alături de care a slujit la comemorarea petrecută luni, 15 mai.

Părintele Mihai Iancu

a fost numit preot paroh al bisericii Sfinții Apostoli Patru și Pavel în Dealu Babii în luna septembrie a anului 2019. Tot cam atunci, acestei parohii care, până atunci, se întindea numai cât e satul și în care slujise un preot care venea de la Vulcan, i-au fost date toate străzile de la podul de peste Jiul de Vest în sus: Jiu-Paroșeni (Abatorului), Valea Arsului, Dâmboviței, Dealului, Retezatului, Crividia, Izvor și întreaga suflare a satului Dealu Babii până la graniță cu satul Merișor.

Cu toată întinderea

de acum a parohiei sale, preotul Mihai Iancu spune că, la slujbele de duminică și din zilele însemnate cu roșu în calendarul ortodox, vin cam 15-20 de credincioși. Cei mai mulți din sat, fiindcă celor de jos, din oraș, le este mai greu să ajungă, deoarece de la Vulcan și până la bisericuța de pe deal sunt cam opt kilometri. De aceea mulți enoriași de pe străzile menționate merg și acum, în continuare, la bisericile din oraș.

Ca atare,

ca să-și țină enoriașii aproape și la stăruințele acestora, părintele Mihai Iancu s-a gândit că nu ar fi rău să încerce să ridice un sfânt lăcaș în Crividia. Nu unul mare, ci o bisericuță cu o suprafață de 53 mp. Treisprezece pentru altar și patruzeci pentru pridvor, pronaos și naos. Una modestă, cam de dimensiunile celei de lemn aflate pe dealul din spatele primăriei. I-a găsit și locul pe care urmează ca ea să fie construită –  terenul de peste drum de poarta principală a EM Vulcan -, a primit și binecuvântarea de acum fostului episcop Gurie, înainte ca preasfinția sa să părăsească această lume, iar, ulterior, și pe cea a preasfințitului Nestor, actualul episcop al Devei și Hunedoarei.

Acesta fi,

de fapt, înalta față bisericească pe care, așa cum e datina, părintele Mihai Iancu o va invita, ca să binecuvânteze începerea lucrărilor de construcție și, apoi, să mijlocească relația cu Consiliul Județean Hunedoara de la care se așteaptă ajutor financiar pe lângă sursele proprii și donațiile care se vor face. În prezent, arhitectul Ionel Dalea, angajat de parohie, se preocupă de întocmirea planului urbanistic zonal și de  obținerea autorizației de construire. Pentru început, acest din urmă document va fi solicitat pentru o perioadă de cinci ani, urmând ca, mai apoi, în funcție de cum vor decurge lucrurile, să se ceară prelungirea lui.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii