„Vintilă Horia – Literatură şi exil”

„Vintilă Horia – Literatură şi exil”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 17 decembrie 2015, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva o manifestare cultural-educativă dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea scriitorului Vintilă Horia. Sub genericul Vintilă HoriaLiteratură şi exil vor fi prezentate viaţa şi creaţia acestui scriitor român, unul dintre marii reprezentanţi ai exilului românesc.

Vintilă Horia s-a născut la 18 decembrie 1915, la Segarcea. În 1923 se mută cu familia la Bucureşti, iar apoi la Râmnicu Sărat. Din cei mai fragezi ani a fost pasionat de poveştile cu haiduci, romanele de aventuri şi cărţile de istorie, de romanele lui Jules Verne. Mai târziu, în tinereţe, îi va descoperi pe Eminescu, Baudelaire, Cervantes şi Schopenhauer.

AFIS VINTILĂ HORIA - Copy (2)În 1932, publică primul poem în revista „Vlăstarul” a Colegiului Naţional „Sf. Sava” al cărui absolvent a fost în 1933. A colaborat la cenaclul revistei „Gândirea”. Primul său volum de versuri, intitulat Procesiuni, a apărut în 1937, versurile vădind influenţe din Eminescu, Baudelaire, Blaga şi Macedonski.

A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi a fost licenţiat în litere al Universităţii Catolice din Paris. În iunie 1940, a fost numit ataşat de presă la Legaţia României de la Roma. În 1941 a obţinut o bursă de studii „Humboldt” în Austria şi, în 1942, sub regimul Antonescu, este numit ataşat de presă la Consulatul român din Viena. În august 1944, după ieşirea României din alianţa cu Germania, a fost internat, împreună cu soţia, în lagăre naziste din Germania, de unde englezii îl vor duce, în 1945, într-un lagăr din Italia. În România, va fi condamnat, în februarie 1946, la muncă silnică pe viaţă, degradare civică pe 10 ani şi confiscarea averii pentru „crima de dezastrul ţării” şi pentru că s-ar fi pus „în slujba hitlerismului şi fascismului”. Actul de acuzare a avut la bază unele articole publicate de Vintilă Horia în revista legionară Sfarmă-Piatră, în 1937 şi 1941. Începe epoca exilului în care va trăi până la sfârşitul vieţii (4 aprilie 1992, Villalba, Spania). După o perioadă petrecută în Argentina, ca lector de limbă şi literatură română la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Buenos Aires, se va stabili în Spania, la Madrid, în 1953. Timp de patru ani (1960-1964), a trăit la Paris. Aici, în 1960, a fost distins cu prestigiosul Premiu Literar Goncourt pentru romanul său Dumnezeu s-a născut în exil, scris în limba franceză, premiu care, însă, nu i s-a decernat. Unele ziare de stânga din Franţa (L’Humanité şi Les Lettres françaises) l-au acuzat de colaborare cu forţele de extremă dreaptă, iar autorităţile comuniste din România au pornit o amplă campanie de discreditare şi denigrare a scriitorului, acuzându-l de simpatii legionare. Scriitorul a fost nevoit să refuze acest premiu şi a părăsit Franţa.

Revenit în Spania, Vintilă Horia a continuat să scrie, fiind una dintre cele mai proeminente figuri ale exilului literar românesc, cu o creaţie literară bogată. Opera sa a început să fie cunoscută în România doar după 1990.

Prezentarea vieţii şi creaţiei lui Vintilă Horia va fi făcută pe baza unei ample documentări, cu atât mai mult cu cât acest scriitor nu este studiat în şcoală. În finalul prezentării, celor prezenţi în sală, cu precădere elevi de liceu, li se vor adresa întrebări din materialul audiat, iar cele mai bune răspunsuri vor fi răsplătite cu premii constând în diplome şi cărţi.

Ioan Sebastian BARA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii