Vetuța Stănescu, deputat PNL de Hunedoara: / “Mă declar un partener loial...

Vetuța Stănescu, deputat PNL de Hunedoara: / “Mă declar un partener loial față de pacienții hunedoreni, dar și față de medicii care muncesc foarte mult și care își tratează toți pacienții ca pe propria familie…”

Timp de citire: 2 minute

Județul Hunedoara se găsește într-o situație deosebit de dificilă, din perspectiva numărului scăzut de medici de familie. Practic, aproape 100.000 de oameni, fie nu sunt înscriși pe listele medicilor, fie sunt consultați de doctori care au peste 3-4.000 de pacienți. În 15 localități din Hunedoara nu avem nici un cabinet de medicină primară, iar un deficit foarte mare se înregistrează în centrele urbane. Acest lucru pune în mare dificultate cea mai importantă componentă a vieții sanitare, și anume prevenția. Cabinetele medicale sunt supraaglomerate, pacienții sunt nevoiți să aștepte mult, sau trebuie sa facă mai multe drumuri de la medicul de familie la specialist, din cauza unor neconcordante de sistem și relația medic-pacient este tot mai tensionată.

În acest context, la care e necesar să menționăm că aproape jumătate dintre doctori sunt pensionabili, unii chiar peste 70 de ani, putem spune fără să greșim că ne apropiem de o criză iminentă de servicii medicale primare. Deși s-au făcut eforturi pentru creșterea numărului de medici de familie în toată țara, timpul efectiv până când vom vedea rezultate este unul destul de lung.

Ca și când nu ar fi fost suficientă presiune pe medici și pe pacienți, acum câteva zile se vorbea și despre o reducere cu 30-35% a veniturilor doctorilor de familie. Acest scenariu este inadmisibil, în condițiile în care bugetul Ministerului Sănătății este mai mare cu 40% față de anul trecut. Asociațiile profesionale ale medicilor au reacționat prompt și au criticat vehement, iar nouă președinta a CNAS, doamna dr. Valeria Herdea a găsit soluția ca cel puțin până în iulie să nu se modifice sumele.

Cu siguranță este nevoie de mult respect și implicare din partea noastră, a tuturor. Respect pentru pacienți, pentru medici, personal medical toți cei implicați în sistemul sanitar. E nevoie de implicare pentru că sistemul are multe puncte nevralgice, iar reforma este cerută tot mai urgent.

Mă declar un partener loial față de pacienții hunedoreni, dar și față de medicii care muncesc foarte mult și care își tratează toți pacienții ca pe propria familie. Ținta mea este să cream spațiul legislativ și oportun astfel ca asistența medicală primară să fie cea mai atractivă specialitate medicală în România.

Vetuța STĂNESCU
deputat PNL de Hunedoara

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii