Vești bune despre Programul Regional Vest 2021-2027. Primele 8 ghiduri de finanțare vor...

Vești bune despre Programul Regional Vest 2021-2027. Primele 8 ghiduri de finanțare vor fi publicate de ADR Vest până la finalul lunii iunie

Timp de citire: 2 minute

Programul Regional Vest 2021-2027, mult așteptat de administrațiile publice locale și județene, dar și de alte instituții, precum universitățile, precum și de cei din domeniul privat, este pregătit să înceapă, în condițiile în care vor fi lansate în iunie primele ghiduri de finanțare. Acest lucru a fost anunțat oficial în cadrul ședinței Comitetului de Monitorizare pentru Programul Regional Vest 2021-2027, întrunit la mijlocul săptămânii trecute în capitala Banatului, la Timișoara. Iată că după o întârziere de doi ani, își intră în drepturi și acest Program european, derulat prin ADR Vest.

Cele 8 intervenții din cadrul Programului pentru care apar în iunie ghidurile de finanțare

Obligativitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest va fi aceea să publice primele opt ghiduri de finanțare până la finalul lunii iunie 2023, în mai multe etape, agenția condusă de Sorin Maxim având calitate de „Autoritate de Management pentru PR Vest”.

După cum s-a anunțat în cadrul ședinței amintite, primele opt ghiduri de finanțare pe regiunea noastră vor avea ca tematică următoarele domenii: drumuri județene, mobilitate urbană sustenabilă, sprijin pentru microîntreprinderi – apelul 1, Producție, sprijin pentru microîntreprinderi – apelul 2, Servicii, eficiență energetică în clădiri publice, infrastructură verde, universități publice și eficiență energetică în clădiri rezidențiale.

463 milioane euro pentru 23 de apeluri

Bugetul pentru cele 23 de apeluri de proiecte va însuma 463 de milioane de euro, practic un procent de 40% din fondurile alocate celor patru județe ce fac parte din Regiunea Vest, printre care și județul Hunedoara.

Ceea ce trebuie să se mai știe, foarte important, este faptul că după publicarea acestor ghiduri din luna iunie, cei care doresc să beneficieze de aceste proiecte cu bani europeni vor avea la dispoziție una sau două luni pentru pregătirea proiectelor. Dacă vorbim de intervențiile la drumuri județene sau de mobilitate urbană sustenabilă, pregătirea proiectelor va fi de o lună, dacă vorbim de exemplu de apelurile destinate microîntreprinderilor, pregătirea proiectelor va fi de două luni, vorbind aici doar de primele ghiduri ce vor fi lansate. Dar, probabil că intervalul de pregătire a proiectelor va fi cam tot același și pentru celelalte ghiduri.

Și tot despre aceste prime ghiduri de finanțare ce vor fi lansate, după pregătirea proiectelor, pasul următor, acela de depunere a cererilor de finanțare în sistemul MySMIS, apelurile vor fi deschise pentru depunerea proiectelor tot timp de o lună pentru microîntreprinderi, respectiv opt luni pentru Drumuri Județene, respectiv mobilitate urbană sustenabilă.

1,18 miliarde de euro pentru cele patru județe din Vest în șase ani

Reamintim faptul că Regiunea Vest beneficiază prin Programul Regional Vest 2021-2027 de fonduri europene de 1,18 miliarde euro, sumă menită să sprijine dezvoltarea durabilă a localităților și îmbunătățirea calității vieții a locuitorilor, dar și creșterea economică.

Este o mare șansă de care trebuie să profităm în perioada următoare. Vom investi și în infrastructură, așa cum vom investi în mobilitate sau în turism. Dar inovarea și cercetarea sunt esențiale pentru ca regiunea să se dezvolte armonios și sustenabil. Vom avea un hub de inovare în regiune, centre de creativitate în fiecare județ, un accelerator de afaceri și un fond de capital de risc. Am gândit o strategie coerentă, în raport cu nevoile regiunii și la aceste proiecte mă uit cu cea mai mare speranță de a crea dezvoltare”, spunea la lansarea oficială a Programului, directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim. Să sperăm cu toții că așa va fi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii