Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice are în derulare astăzi Forumul Administrației Publice Locale. La eveniment au fost invitati în jur de 1.000 de participanți, adică primarii comunelor, orașelor și municipiilor din țară.
Premierul condamnă irosirea banilor publici
Au luat cuvântul deja premierul Dacian Cioloș și vicepremierul Vasile Dâncu. Premierul Dacian Cioloș a făcut apel la cumpătare și cheltuirea banilor publici cu responsabilitate. Din activitatea guvernului de până acum s-a constatat o cheltuire nejustificată a banilor în unele administrații locale. Irosirea banilor publici nu înseamnă decât un dezechilibru care se crează la nivelul administrațiilor locale. Dacian Cioloș face apel la responsabilizarea primarilor și a funcționarilor astfel încât resursele care pleacă de la centru și sunt cheltuite local să fie cheltuite cu un singur scop, acela al îmbunătățirii vieții cetățenilor.
Vasile Dâncu mizează pe eficieța UAT-urilor care se asociază pentru demararea proiectelor mari
Vicepremierul Vasile Dâncu a vorbit în special despre eficiență. Guvernare eficientă, spune dumnealui, se face cu proiecte, dar proiectele guvernului pot fi și greșite de aceea dorește și punctul celorlați de vedere, iar guvernul încearcă să cuantifice acest aspect. Apar contradicții, între politica locală și centrală. Vicepremierul este de părere că administrațiile locale pot fi actori ai dezvoltării alături de mediul privat. Pentru noile mandate ale primarilor își dorește să aducă câteva instrumente și strategii, proiecte de legi și alte sisteme de planificare încă de la început.
Noul cod de procedură administrativă va fi prezentat de guvern în septembrie, și va fi menit să asigure o administrare mai eficientă și unitară. Eficiența administrațiilor locale, spune Dâncu, se reflectă și din asocierea UAT-urilor pentru a demara proiecte mari, cu sprijinul guvernului. În acest sens Ministerul Dezvoltării dorește organizarea de burse de proiecte, pentru realizarea schimbului de formule de succes.
Proiectul Codului de procedura administrativă are în vedere îndeplinirea următoarelor obiective:
– uniformizarea soluțiilor legale și reglementarea unor situații juridice semnalate de practică administrativă;
– coroborarea regulilor, conceptelor și institutiilor juridice specifice procedurii administrative cu cele proprii contenciosului administrativ;
– simplificarea mijloacelor de acțiune a administrației publice prin coerența și predictibilitatea procedurilor;
– asigurarea stabilității procedurilor administrative și indirect predictibilitatea actului de administrație publică.