Vara ca o pedeapsă pentru fermieri. Hunedoara sub secetă extremă

Vara ca o pedeapsă pentru fermieri. Hunedoara sub secetă extremă

Timp de citire: 3 minute

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Meteorologie, judeţul Hunedoara se află în zonă de secetă extremă încă din luna iulie, ceea ce înseamnă că fermierii hunedoreni au deja necazuri. Oficial, încă nu există o situaţie clară a nenorocilor produse de arşiţă în agricultura hunedoreană, o analiză făcută de specialişti realizându-se, în teren, chiar în această perioadă.

Porumbul e pe ducă
După cum se ştie deja, la nivel naţional 900 de mii de hectare din suprafaţa agricolă au fost afectate de seceta prelungită din acest an. Aceasta este situaţia la sfârşitul primei săptămâni din luna august, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Şi fermierii hunedoreni au probleme cu seceta, iar zilele acestea specialiştii Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara şi reprezentanţi ai Prefecturii şi ai ISU se află pe teren pentru estimarea pagubelor provocate la culturile agricole.

Potrivit declaraţiilor directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara, Ioan Furcă, analiza datelor de pe teren va fi finalizată în 21 august 2015. Abia atunci vom cunoaşte dimensiunea pagubelor produse de secetă.

Din primele informaţii, se pare că cele mai afectate culturi sunt în zona centrală a judeţului. Directorul Ioan Furcă ne-a declarat că, de exemplu, există parcele de porumb afectate între 20 la sută şi chiar sută la sută.

Pentru a înţelege cât de gravă este seceta din acest an, să notăm faptul că, de exemplu, în zona Devei în luna iulie s-au înregistrat precipitaţii de doar doi litri pe metru pătrat, în condiţiile în care, în mod normal pentru această perioadă ar fi trebuit să se înregistreze cam 70 de litri pe metru pătrat.

Un minister tras de mânecă
În condiţiile în care fermierii vor avea pagube însemnate cauzate de seceta prelungită, la începutul acestei luni, Federaţia Naţională „Pro Agro” a solicitat Ministerului Agriculturii sprijin în instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile cauzate de secetă în acest an.

Potrivit unui comunicat transmis de „Pro Agro”, solicitarea vine în contextul în care seceta pedologică şi atmosferică instalată va duce la reducerea substanţială a producţiilor pentru culturile înfiinţate în primăvara acestui an, generând fermierilor pierderi importante de venit. Scopul demersului este acela de a compensa pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale, respectiv secetei. Beneficiarii sunt cei care exploatează terenuri agricole în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţii, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari, grupuri de producători, cooperative agricole, spun reprezentanţii Pro Agro.

„Atâta timp cât nu există un alt mecanism de eliminare a riscurilor din agricultură, această măsură de ajutor de stat poate să rezolve, în parte, problema generată de seceta pedologică şi atmosferică din acest an”, a declarat Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Numai dacă vrea muşchiul C.E.
Trebuie menţionat faptul grav că, în acest moment, nu există o lege care să-i protejeze pe agriculturi de pagubele provocate de fenomenele meteorologice nefavorabile – secetă sau inundaţii. În fapt, domeniul acordării de despăgubiri pentru fermieri a rămas nereglementat, prin abrogarea Legii nr. 381/2002, în anul 2010. Singura şansă rămasă este ca agricultorii să-şi asigure culturile.

Trezit, totuşi, din amorţeală, Ministerul Agriculturii promite să-i ajute pe fermieri, dar „după bujet”. „Comisiile constituite pe lângă prefecturi analizează situaţia în teritoriu, după care ne-o vor prezenta şi, pe baza ei, vom vedea ce putem face din fonduri bugetare, pentru că fonduri europene nu cred că vom avea pentru despăgubiri. Oricum, trebuie să avem acceptul Comisiei Europene, dacă vorbim de despăgubiri care depăşesc 15.000 euro, pentru că sunt situaţii în care va trebui să acordăm despăgubiri mai mari”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii