Vânătoarea de comori (I) / O țară care doarme pe mine de...

Vânătoarea de comori (I) / O țară care doarme pe mine de aur. Cetatea Șoimoș

Timp de citire: 2 minute

Sâmbătă am plecat spre o minune de cetate, Șoimoș, un raft de istorie acoperit de praful nepăsării vremurilor actuale. Situată pe malul Mureșului, la 2 km de Lipova și aproximativ 65 km de Timișoara, Cetatea Șoimoș (construită spre finalul secolului al XIII-lea) poartă peste veacuri mândra moștenire a unui destin mai mult sau mai puțin intersectat cu nume precum Regina Isabela, Iancu de Hunedoara, Gheorghe Hohenzollern de Brandenburg, Gheorghe Doja, Mihai Viteazu ori Horea.

Se ajunge cu mașina până la poalele dealului Cioaca Tăutului, atât urcarea cât și coborârea putând fi însă ușor periculoase în perioadele ploioase în condițiile în care potecile, destul de abrupte pe unele tronsoane, nu sunt amenajate, pământul de culoarea deșertului fiind foarte alunecos. Ascensiunea, abruptă pe câteva porțiuni, presupune un efort de 20-30 de minute.

De îndată ce ai ajuns la cetate, te încercă două sentimente. Pe de o parte, ești absorbit de măreția ruinelor cetății, care oferă o priveliște minunată asupra Văii Mureșului, spre Tara Zarandului ori spre orașul Lipova.

Curtea interioară largă, de aproape 40 pe 20 m, este străjuită de turnuri, iar ruinele încă incredibil de bine păstrate (în ciuda faptului că această cetate a fost efectiv lăsată de izbeliște) îți pot da imaginea de altădată, a cetății cu 30 de încăperi, capelă și pod rabatabil.

De altfel, o reconstituire digitală a momentului a cărui primă atestare străbate timpurile din 1278, semnată de Radu Oltean pentru cartea “Cetăți, castele și alte fortificații din România” (2016), reliefează impresionanta arhitectură a construcției. Detalii aici.

Pe de altă parte, de pe cetate, te încearcă un sentiment de furie când descoperi grava ignoranță așternută în aceste vremuri tulburi peste monumentul istoric. Un singur panou, ajuns acolo prin contribuția unui finanțator privat (OMV Petrom) aduce vizitatorului informații sumare despre aceste locuri încărcate de istorie.

Inutil de adăugat că nu există program de vizitare, ghid, taxă de acces ori minime elemente care să pună în valoare acest loc. Un colț de lume care pare că se încăpățânează să rămână în picioare dimpreună cu poveștile sale de aproape 750 de ani.

În Muntenegru, o țară tânără, vestită și prin glumele care circulă pe seama faptului că locuitorii săi ar fi foarte leneși, se spune că locul potrivit pentru a ascunde o comoară ar fi chiar sub sapa oricărui localnic. Prea leneș fiind, omul n-ar ridica vreodată sapa, deci nimeni n-ar descoperi comoara. În România însă, o țară întreagă doarme pe mine de aur.

Cetatea Șoimoș, cât va fi să mai reziste nepăsării autorităților, rămâne o variantă interesantă pentru o excursie de o zi.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii