Valea Jiului. Sătul de tergiversarea măsurilor de redresare a CEH, / Liderul sindical...

Valea Jiului. Sătul de tergiversarea măsurilor de redresare a CEH, / Liderul sindical Mihai Lorincz a cerut audienţă la premierul Victor Ponta

Timp de citire: 3 minute

Termocentrala Paroşeni se află într-o situaţie foarte critică. Întârzierea, parcă voită, a aplicării măsurilor menite să revigorizeze sectorul producerii de energie electrică, separat de activitatea de minerit, este un semn clar că sunt persoane interesate ca tot ce-i în CEH să moară împreună.

Asupra acestui fapt

avertizează înscrisurile pe care Sindicatul Liber SE Paroşeni le-a trimis, în 8 iulie, conducerii Complexului Energetic Hunedoara şi ministrului Andrei Dominic Gerea. Liderul de sindicat Mihai Lorincz, semnatarul petiţiilor, solicită, în numele angajaţilor uzinei, explicaţii urgente şi pertinente în ce priveşte modul ciudat şi neserios în care se tergiversează procedurile legale de separare a activităţilor de minerit şi de producere de energie electrică, hotărâte de AGA în data de 23 iunie a.c. Lorincz a declarat pentru ZVJ că “încetinaela cu care se acţionează este voită de către conducerea CEH şi Sindicatul Muntele. Pentru ei, cei din CEH şi ai lui Nica, orice lună în plus, împreună, înseamnă venituri mari şi facilităţi personale pe care le-ar pierde în cazul separării activităţilor din complex. Lor nu le pasă că, în acelaşi timp, suferă şi minerii, şi energeticienii. Din lipsă de bani nu s-au dat tichetele de masă, primele sau voucherele, plus că şi salariile sunt sub semnul întrebării!”.

Tot nivelul superior al

CEH este acuzat pentru lentoarea cu care acţionează, în vederea derulării programului de restructurare, reorganzare şi disponibilizare colectivă a persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare la limită de vârstă, condiţiile de pensionare cu reducerea vârstei standard de pensionare cu aportul grupei de muncă şi a celor de pensionare anticipată. “Trimiterea în şomaj tehnic a personalului TESA neproductiv este total neinspirată, este de părere Mihai Lorincz. În primul rând, fiindcă ea nu se aplică unitar pe CEH, ci doar în domeniul energetic, iar apoi măsura aceasta nu rezolvă situaţia economico-financiară a complexului. Impactul financiar este nesemnificativ în preţul de cost al megawatt-ului, dar este distrugător pentru venitul angajaţilor pe care-i vizează şomajul tehnic”.

Tergiversarea alocării

ajutorului de stat individual pentru salvarea societăţii CEH, ca urmare a OUG nr. 22/2015, este un alt element care-i îngrijorează pe energeticieni. Plata restantă a TVA  pentru lucrările instalaţiei de desulfurare trebuie neapărat făcută în aceste zile. La jumătatea lunii este anunţată vizita conducerii concernului german care execută lucrările, iar o nouă amânare a plăţii datoriei ar putea fi luată ca neseriozitate totală. Caz în care concernul german s-ar putea retrage. Ceea ce ar fi catastrofal, având în vedere că instalaţia, indispensabil necesară pentru obţinerea Autorizaţiei de Integrare în Mediu, este construită în proporţie de aproape 80 la sută.

Lipsa bazei materiale

pentru reparaţii, mentenanţă, exploatare, neplata serviciilor, a furnizorilor, lipsa stocului de cărbune sunt alte elemente care pun sub semnul întrebării viitorul Termocentralei Paroşeni. “Din cauza muncii în regie, măsură gândită de CEH şi Bebe Nica – atrage atenţia Mihai Lorincz – se va ajunge la necesitatea importului de cărbune. Eu unul nu am semnat documentul prin care se prevede închiderea minelor, dar, dacă ceea ce se petrece acum continuă, se va ajunge la situaţia în care, dacă Termocentrala Paroşeni nu funcţionează, nici mineritul nu-şi va mai găsi rostul”.

“Este posibil ca

asta să se vrea, adică să murim împreună, a continuat liderul sindical de la SE Paroşeni. Or, eu nu voi fi de acord niciodată cu se se pune la cale”. Mihai Lorincz a precizat că, în demersul său, împreună cu omologul său de la Mintia, a cerut audienţă la primul minstru şi că aşteaptă răspuns la cererea lui.

Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii