„Francophonie dans le monde 2006-2007” relata că limba franceză, ca nativă sau adoptată, este vorbită, regulat, de 128 de milioane de persoane. Alte 72 de milioane trăiesc într-o țară francofonă, dar nu o utilizează regulat, iar în jur de 110 milioane de elevi, nu neapărat dintr-o țară francofonă, învață limba franceză. Cert este că franceza este limbă oficială în 29 de state și că este cea mai învățată limbă după engleză.
În atare situație,
francofonia are și ea o zi internațională a ei care se serbează la 20 martie. Data nu a fost aleasă întâmplător. În această zi a anului 1970, 21 de state au semnat convenția de înființare a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică, organizație interguvernamentală fondată pe un numitor comun, acela al folosirii limbii franceze. În 1998 aceasta a devenit Agenția Interguvernamentală a Francofoniei, iar în 2005 și-a schimbat denumirea în Organizația Internațională a Francofoniei. Țara noastră este membru cu drepturi depline al OIF din anul 1993. Acest statut, dublat de vocația francofonă de tradiție, i-a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării internaționale.
La Uricani
Ziua Internațională a Francofoniei a fost sărbătorită în sala de festivități a primăriei. Ca atare. Dănuț Buhăescu, de la care am reținut mărturisirea că, la școală, i-a plăcut tare mult franceza, a fost gazdă impecabilă pentru programul pregătit, sub coordonarea doamnei profesoare Marinela-Mihaela Nemeth, de către un grup de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a ale Liceului Tehnologic Retezat. Elevii au cântat, au prezentat scenete, au recitat, au spus anecdote, totul în limba franceză, desigur. Au expus desene cu texte franțuzești și prăjituri specifice din Hexagon, acestea din urmă fiind consumate, la sfârșit, împreună cu cei prezenți: cadre didactice, părinți și, firește, personal al primăriei. Întreaga asistență i-a felicitat pe elevi și pe profesoara-coordonatoare pentru modul în care au pregătit acest moment aniversar.