Într-o dimineață, am ascultat la Radio România Actualități un reportaj în care erau prezentate câteva puncte gastronomice locale din așezării rurale ale țării cu mare potențial turistic.
Nu am uitat
și, în 19 iunie, ajuns la Primăria Uricani, am adus vorba despre acest subiect în discuția pe care am avut-o cu viceprimarul Corneliu Braia. A fost o surpriză pentru mine să aflu că apariția unor puncte gastronomice locale este de ceva vreme în atenția administrației publice locale. S-au pus bazele acestui proiect, am aflat de la vice, după ce Sorin Inel de la Punctul de Informare Turistică Uricani i-a relatat lui Dănuț Buhăescu faptul că, la întâlnirile sale cu zeci și zeci de turiști, a auzit că acestora le-ar plăcea să găsească gospodării țărănești în care să mănânce bucate specifice acestor locuri de la poatele Retezatului.
Primarul și vicele
i-au dat dreptate, mai ales că în satele Valea de Brazi și Uricani există toate condițiile necesare. O primă fază pe calea materializării proiectului au fost întâlnirile pe care Dănuț Buhăescu le-a avut cu câțiva gospodari de vază din localitățile componente ale orașului Uricani, gospodari care promovează, deja, inițiativa „Lada de zestre uricăneană”.
„Soluțiile vor reieși din părerile tuturor participanților la discuții, mi-a spus Corneliu Braia, dar trebuie avut în vedere și cadrul legal necesar înființării acestor puncte gastronomice”.