Ziarul nostru a fost primul care v-a informat cu subiect și predicat și la modul detaliat despre proiectul Primăriei orașului Uricani legat de Aqua Park-ul ce urmează a fi construit pe o suprafață generoasă a orașului, la „granița” teritorială cu municipiul Lupeni.
Marți, 26 septembrie, am urmărit în biroul primarului din Uricani o bună parte din ședința de lucru pe care Dănuț Buhăescu a avut-o cu managerul de proiect, ing. Nicușor Demetriad, totodată și reprezentantul de la vârful firmei de proiectări S.C. Nide Com-Serv SRL din județul Dolj. La discuții au mai fost prezenți un reprezentant al firmei de proiectări craiovene și administratorul public al primăriei, doamna Florena Marcuș. Consemnăm în această ediție, intervenția inginerului Nicușor Demetriad.
Folosirea energiei regenerabile
„Partea de temelie a acestui proiect este folosirea energiei regenerabile, care, practic, ajută acest proiect. Domnul primar spunea ceva de patru ani că va dura pentru autofinanțare. De regulă se întâmplă asta, dar partea de a trece pe profit va fi mai repede! Tocmai această energie regenerabilă va ajuta la acest lucru, plus dezvoltarea pe orizontală a ce va veni după implementarea proiectului. Referitor la ceea ce interesează foarte mult, este partea de tehnologie. Avem panouri fotovoltaice, avem pompe de căldură, avem recuperatoare de căldură. Deci, practic, un întreg ansamblu care va funcționa integrat și care va asigura funcționalitatea 365 de zile pe an, indiferent de temperatura de-afară, cu costuri minimale! Pentru că asta este cheia de boltă a acestui proiect: funcționare pe costuri minimale. Iar acest lucru nu se poate face decât prin energie verde, prin recuperare de energie, prin folosirea acestor prototipuri de ultimă oră. Noi zicem că este un proiect care va fi primul în România pe acest segment! Noi am mai participat și la alte proiecte, chiar la primele de acest gen în zona noastră, avem experiență și vă spun că o astfel de tehnologie e rar să găsești în România la Aqua Park-uri, dacă nu deloc! Ne-am bucura ca după implementare să vină și alții să vadă cum e cu tehnologia și să fim un exemplu pentru alte investiții de gen.
Partea de arhitectură va fi, de asemenea, modernă. Clădirile și park-ul, în general, vor avea un design modern, atrăgător, vor fi două nivele, 2.500 mp construiți la parter. Bazinele sunt generoase, de aproape 550 mp afară și de peste 400 mp în interior, cu saune umede, uscate, jacuzzi, spa, salină, tobogane interioare pentru copii, tobogane pentru adulți în exterior, locuri de joacă pentru copii, locuri de stat la plajă, locuri de servit masa, parcări și tot ce trebuie. Un mic orășel acvatic, cu o suprafață totală de 38.000 mp. Deci, aproape 4 hectare amenajate!
Ambiția noastră și calculele pe care le-am făcut până acum este ca consumul să fie acoperit din sursele pe care Aqua Park le va produce. Costul să fie zero! Iar primăria să consume doar partea de salarii. Am găsit soluții și pentru înmagazinarea energiei, astfel încât să o înmagazinăm vara și să avem energie și iarna, cu o stocare de energie și pentru perioadele mai delicate, în cazul în care va fi nevoie cândva. Dar noi sperăm ca acest consum de energie totală să tindă către zero!”, ne-a explicat managerul de proiect doljean, Nicușor Demetriad.
Uricaniul – cu adevărat un colț de Rai! Proiectele în turism trebuie continuate
Considerăm că prin materialul de față v-am prezentat un viitor obiectiv foarte necesar pentru turismul Văii Jiului, deci nu doar pentru Uricani, iar în mod special pentru turismul de primăvară-vară-toamnă. Prin acest proiect și prin proiectul legat de Poiana Mare, de care ne-a vorbit primarul, Uricaniul va da, într-adevăr, lovitura la capitolul turism. Dacă primarul Dănuț Buhăescu va atrage și câțiva investitori care să mai și construiască câteva hoteluri de minim patru stele – pentru oamenii cu bani și care lipsesc în prezent în Vale – și dacă va dezvolta pe viitor o posibilitate de vizitare la mod organizat și a unei peșteri (din sutele existente pe raza orașului), Uricaniul va fi, într-adevăr, și fără dar și poate un oraș turistic adevărat!
Cheile Buții, Poiana Mare, Câmpușel, Valea de Pești, Câmpu lui Neag, Munții Retezat și acest Aqua Park din zona de intrare în oraș sunt cartea de vizită și argumentele de bază ale uricănenilor. Arătați-ne nouă în țara asta românească, ce oraș – micuț sau mare mai are atâtea argumente și atâtea oportunități de zone minunate? Unde mai punem lacurile glaciale, cascadele, cheile, flora și fauna, unice în lume chiar, sau apele curgătoare și cristaline! Da, pe bună dreptate și fără exagerare: Raiul este prezent la Uricani, trebuie doar să-l vizităm! Iar primăria să continue proiectele, că face bine ce face! Iar cine nu crede și spune că suntem poate subiectivi, nu are decât să meargă și să vadă cu proprii ochi, la Uricani, toate aceste minunății ale naturii! Și să se uite acolo cu ochiul minții și să înțeleagă perspectivele. Nu trebuie să fi vizionar să îți dai seama că Uricaniul are cu ce face turism, mai mult ca nimeni alții! Fără exagerare, această localitate în următorii 30 de ani ar trebui să fie în top trei localități turistice montane din România! Asta depinde însă și de edili și de sprijinul dat de guvernanți și instituțiile județe, de toată comunitatea, altfel nu se poate!