Uricani / În aşteptarea acţiunii „Anveloparea”

Uricani / În aşteptarea acţiunii „Anveloparea”

Timp de citire: 3 minute
Primăria doreşte să nu scape „trenul” anvelopărilor cu bani de la UE, o bună şansă pentru cetăţeni şi localitate de a-şi schimba confortul, condiţia şi aspectul.
Uricaniul are 78 de blocuri şi circa 3.000 de apartamente, trei grădiniţe, trei şcoli şi un liceu. Unele dintre blocuri necesită anveloparea rapidă şi lucrări ce ţin de reabilitare, inclusiv acoperişuri (dar asta-i o altă discuţie), numai că din punct de vedere financiar, din cauza şomajului şi a lipsei locurilor de muncă prea puţini cetăţeni pot să-şi permită acest lucru. Proiectele de reabilitare cu fonduri europene şi de la guvern, în proporţie de 75%, ar putea fi o şansă pentru locuitorii Uricaniului.
Se aşteaptă ghidul de finanţare
„Noi aşteptăm să vedem cum va ieşi ghidul de finanţare, care este, momentan, spre dezbatere publică. După ce se va încheia dezbaterea publică şi guvernul va scoate ghidul de finanţare, vom şti care sunt condiţiile şi vom putea trece la discuţii cu asociaţiile de proprietari. Aşa vom vedea şi vom stabili împreună care sunt exact asociaţiile care sunt pregătite, pentru că, să nu uităm, în momentul de faţă, din ce am văzut, 25% din sumă va fi suportată de cetăţeni, respectiv de locatarii blocurilor. Ideea aceasta nu e nouă, noi am lansat-o în urmă cu doi ani, am făcut apel la cetăţeni să se constituie în asociaţii de proprietari şi să se pregătească din timp de acest lucru. Adică, să stea de vorbă, să discute, eventual să înceapă să strângă bani. Mă simt nevoit să repet, discuţiile finale între noi şi asociaţii vor avea loc după ce vom avea ghidul de finanţare şi vom şti exact toate condiţiile, urmând ca pentru asociaţiile care sunt pregătite şi hotărâte noi să dăm drumul la documentaţie. Nevoia acestor reabilitări termice pleacă până la urmă de la proprietarii care sunt într-o formă organizată. Noi nu avem voie să hotărâm în numele dumnealor. Or, fiecare locatar ştie ce poate şi ce nu poate, ce vrea şi ce nu vrea. Aşa cred că e şi logic şi firesc să vedem lucrurile şi să abordăm chestiunea aceasta”, ne-a declarat primarul Dănuţ Buhăescu.
Măcar 30% din blocuri reabilitate
Primarul mai susţine că propunerea venită din partea Executivului este de a se reabilita prin aceste programe măcar 30% din aceste 78 de blocuri: „Dar să vedem dacă asociaţiile de proprietari sunt pregătite şi pentru acest procent, ştiindu-se ce probleme financiare există la nivel de Uricani. Vom vedea, după ultimele discuţii, cum stă treaba. Cert este faptul că vor fi asociaţii pregătite în acest sens şi ne vom apuca de treabă”.
Şcolile au prioritate
În ceea ce priveşte reabilitarea clădirilor care adăpostesc instituţii publice, pe fonduri europene – pe un alt program decât cel care vizează locuinţele –, primarul Uricaniului susţine că prioritare vor fi unităţile de învăţământ: „Unităţile de învăţământ vor avea prioritate. Asta e clar! Grădiniţele din oraş şi din Câmp, cele două şcoli generale din localitate şi de la Câmp şi liceul sunt clădirile care vor avea prioritate şi pe care sperăm să le reabilităm termic cât mai repede. De exemplu, pentru Şcoala Gimnazială nr. 2 deja avem documentaţie făcută, pe care o vom adapta, dacă condiţiile de finanţare vor fi schimbate. Vom face tot ce trebuie şi pentru celelalte unităţi şcolare, doar să apară ghidul de finanţare şi condiţiile, acesta fiind motivul pentru care suntem în stare de aşteptare în momentul de faţă. Procedura aceasta cu dezbaterea ghidului de finanţare şi tot ce se întâmplă în jurul acestor proiecte, până vor putea fi implementate, pare destul de lungă şi de complicată, dar nu din vina noastră sau a guvernului, aşa cere Uniunea Europeană. Eu zic că anul acesta, într-o lună, maxim două, vom avea aceste ghiduri de finanţare şi vom şti imediat ce este de făcut. Oricum, apoi va trebui să ne mişcăm repede şi bine”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii