Uricani. Gesturi care-i înseninează zilele unei femei vârstnice

Uricani. Gesturi care-i înseninează zilele unei femei vârstnice

Timp de citire: 2 minute

Tanti Constanța Nicolae are 84 de ani și este una dintre cele douăzeci și cinci de persoane vârstnice care au acceptat să fie ajutate de Primăria Uricani și Asociația Umanitară „Kandila” din Petroșani, specializată în îngrijirea socio-medicală a vârstnicilor și a celor cu dizabilități, asociație cu care administrația publică locală a încheiat un protocol de colaborare.

Tanti Tanța,

cum îi spun cei care o cunosc, își are casa undeva la marginea unei păduri cum mergi spre Cheile Buții. Nu are pe nimeni, iar omul cu care a stat a decedat de mai multă vreme. Singurul element de civilizație din casa ei dărăpănată este un bec electric care este alimentat de la panourile fotovoltaice dăruite de Fundația „Fan Courier”. Apa de băut și-o aduce de la un izvor aflat cam la cinci sute de metri de locuința ei, iar singurii oameni pe care-i vede, cam o dată pe săptămână, sunt doamna consilier local Jenica Stanci și însoțitoarele ei, Oana și Lucreția de la Asociația Umanitară „Kandila”.

De 8 martie, bunăoară, pe lângă alimente a primit și o floare. Gestul a emoționat-o, încât i-au dat lacrimile. Atunci, de Ziua Femeii, doamna Jenica a venit cu Claudia Condoiu, o coafeză din Vulcan care s-a oferit voluntar, să le aranjeze părul vârstnicelor vizitate în acea zi. Tanti Tanța a zis că nu vrea atunci și că e mai bine s-o tundă și s-o coafeze de Paști.

Din când în

când mai trece pe la băbuță și părintele Florin Olariu, parohul bisericii din Câmpu lui Neag. Preotul știe că bătrânei îi este mai greu să ajungă, duminica, la sfânta și dumnezeiasca Liturghie, așa că își face drum sfinția sa, ca să-i mai dea câte o binecuvântare.

Miercurea trecută, bunăoară, doamna Jenica Stanci și însoțitoarele ei i-au pregătit să-i ducă lui tanti Tanța ceva alimente, medicamente și apă de băut pe care o iau de la izvorul din Câmp. Bătrânica nu e mofturoasă la mâncare. Dacă are mălai, ca să-și facă o mămăligă, nu-i mai trebuie altceva. Ca și în datele anterioare, femeile îi lasă ceea ce i-au adus și o întreabă despre ce mai are nevoie. Când trebuie îi taie lemne de foc și îi iau hainele, pentru a i le spăla. Anul trecut, în iunie, de ziua ei s-au dus la tanti Tanța cu un tort. Așa vor proceda negreșit și în acest an. Doamna Jenica Stanci și doamnele de la Kandila o fac cu dragă inimă, fiindcă știu că aceasta este unica bucurie pe care i-o pot aduce acestei femei singure, iar cuvintele de mulțumire ale bătrânei izvorâte din inimă sunt cea mai sinceră trăire sufletească pe care vizitatoarele o simt în acel moment.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii