Sâmbătă, 24 august, din Valea Iarului se va da startul competiției anuale “Oslea Run 2024”, o întrecere deosebit de provocatoare, care, în acest an, va alinia în jur de trei sute de concurenți.
Ca și până acum,
tradiționalul concurs de alergare montană este sprijinit și de către Primăria Uricani, care, prin hotărâre de consiliu local, a alocat suma de 15.000 de lei, în vederea bunei sale desfășurări. De altfel, tot administrația publică locală uricăneană este cea care s-a implicat în rezolvarea problemelor de organizare și de asigurare a condițiilor necesare asigurării ordinii și a tot ceea ce este necesar pentru ca turiștii care vin la acest eveniment să cunoască tot ce este legat de programul competiției.
Interesant este
ceea ce și-a propus Asociația Ținutul Momârlanilor să întreprindă la actuala ediție a competiției. Este vorba, așa cum apare în comunicatul asociației, de aducerea unui spirit autentic momârlănesc, cu tradiții și experiențe, care să-i conecteze pe cei prezenți la eveniment la cultura și obiceiurile acestei zone. La ora 14.00 doi cunoscuți localnici vor pune la foc ceaunuri în care ei vor găti păsatul cu brânză de oaie, un cunoscut produs al gastronomiei momârlănești. Două ore mai târziu, însoțitorii concurenților și copiii sunt invitați în cortul în care vor învăța să împletească, din lână, baiera de la traista momârlănească. Activitatea se va desfășura pe acordurilor cântecelor interpretate la fluier de tânărul Adrian Dănesc. La ora șase după amiaza, cu puțin înainte de festivitatea de premiere, se va desfășura un spectacol de dansuri momârlănești, susținut de ansamblul Casei de Cultură Uricani condus de Roberta Maxer.
După festivitatea
de premiere, toată lumea va fi invitată să ia câte o porție de păsat momârlănesc din cele patru sute oferite gratuit. Păsatul, vor afla cei care nu știu asta, este o mâncare tradițională a localnicilor care se oferă cu generozitate la nedei și pomeni. În cortul asociației va fi expus primul costum momârlănesc tradițional realizat în atelierul de broderie al casei de Cultură din Uricani, iar curioșii vor putea să răsfoiască un dicționar de regionalisme din Ținutul Momârlanilor.