Miercurea trecută, în biroul lui Dănuț Buhăescu a intrat un inginer tânăr de la o societate din Tg. Mureș a cărui echipă se apucase să sape pe marginea DN66A, undeva peste drum de celebrul bloc-turn din Uricani.
Lucrarea era necesară,
în vederea introducerii unei conducte de gaz metan până la gospodăria unui cetățean de pe strada Tâmplarilor. Acesta avea depusă cererea înainte de februarie 2022, dată de la care nu s-a mai beneficiat de gratuitate, și câștigase și licitația prin care o societate de construcții autorizată urma să execute prelungirea rețelei de gaz. Treaba ar fi mers strună, dacă, exact în timp ce lucrătorii își făceau treaba, nu ar fi apărut cineva mare de la Drumuri și Poduri care a dispus să înceteze imediat lucrările de pe marginea carosabilului.
Ca atare,
ing. Cătălin Pop a venit la primărie, pentru a fi găsită o altă soluție. Aceasta i-a fost oferită de Dănuț Buhăescu. El i-a permis să efectueze săpăturile pe domeniul public. O soluție foarte bună, s-a gândit el, mai ales că, în mod sigur, vor mai fi și alte familii de pe Tâmplarilor care vor dori să se racordeze la această conductă de gaz. Motivul pentru care, după luna februarie 2022, guvernul nu mai finanțează lucrări la rețelele de gaz metan este că, la recomandarea Comisiei Europene, trebuie redusă și descurajată utilizarea gazului metan ca sursă de încălzire.
În 2035,
a detaliat Dănuț Buhescu, trebuie să se treacă pe surse de încălzire ecologice – pompe de căldură, panouri fotovoltaice, anveloparea clădirilor etc.
„De reținut, a continuat primarul, că guvernul României a alocat bani în fiecare an, inclusiv pentru gospodăriile particulare, suma fiind de 20.000 de lei, două sute de milioane vechi, cu 10 la sută contribuția cetățeanului. Banii pot fi utilizați fie pentru montarea de panouri fotovoltaice, pentru a avea energie gratis, inclusiv de pompe de căldură. Acestea consumă de trei ori mai puțin decât o centrală termică electrică, energia consumată fiind, evident, cea produsă de panourile fotovoltaice”.