Unii parlamentari din Hunedoara s-au apucat de treabă. Iată primele propuneri legislative

Unii parlamentari din Hunedoara s-au apucat de treabă. Iată primele propuneri legislative

Timp de citire: 2 minute

Hunedorenii au trimis în Parlament 9 aleşi – 6 deputaţi şi 3 senatori. Dintre ei doi au început deja să se implice în promovarea propunerilor legislative. Lucian Heiuş şi Natalia Intotero  s-au alăturat ca iniţiatori pentru două propuneri legislative.

Prima dintre ele se referă la impozitarea pensiilor. La începutul lunii ianuarie 2017, prin adoptarea Pl-x nr. 335/2016, plafonul de venit neimpozabil a fost majorat la 2.000 lei/lunar, deşi efortul bugetar pentru eliminarea impozitării tuturor veniturilor din pensii ar fi fost nesemnificativ. Având în vedere discriminările fiscale pe care le-a creat adoptarea Pl-x nr. 335/2016 şi luând în considerare impactul bugetar nesemnificativ al neimpozitării tuturor veniturilor din pensii (mai puţin de 200 mii de beneficiari, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii pentru luna noiembrie 2016), iniţiatorii prezentului act normativ propun eliminarea veniturilor din pensii din categoria veniturilor supuse impozitării şi includerea acestor venituri în categoria veniturilor neimpozabile.

Al doilea proiect de lege se referă la încadrarea copiilor cu diabet în gradul de handicap grav în baza recomandării medicale până la 18 ani, încadrare ce conferă dreptul la însoţitor – astfel încât aceştia să aibă ajutor nu doar până la 7 ani, cum se întâmplă acum, ci până la majorat. Actele normative existente prezintă neclarităţi în ceea ce priveşte drepturile de care beneficiază în prezent copiii cu diabet şi mamele acestora. În acest moment, mamele acestor copii încadraţi în gradul de handicap grav primesc indemnizaţie de însoţitor până când copilul dependent de insulină împlineşte vârsta de 7 ani. La o zi după această vârstă, mamele acestor copii nu mai pot fi însoţitori, iar copiii respectivi, deşi suferă de aceeaşi afecţiune gravă, sunt înscrişi în handicap accentuat.

Specialiştii atrag atenţia că respectivii copii au nevoie şi după vârsta de 7 ani de patru doze de insulină zilnic, de fiecare masă cântărită şi supraveghere atentă, chiar dacă ei frecventează cursurile şcolare. Mai mult, ei au nevoie de o îngrijire specială, pentru a nu fi tentaţi de anumite avantaje ale copiilor sănătoşi, cel puţin până când vor avea discernământ. Iniţiativa este sustenabilă inclusiv din punct de vedere financiar, deoarece, conform ultimelor date centralizate, diferenţa între copiii bolnavi de diabet cu vârste cuprinse între 0 şi 4 ani şi cei cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani este de doar aproximativ 2.000 de copii la nivel naţional, în consecinţă efortul financiar al statului este perfect sustenabil.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii