Un semnal că vin noi investitori în Vale. Sau doar o simplă...

Un semnal că vin noi investitori în Vale. Sau doar o simplă vizită de curtoazie bifată pe agenda de lucru?

Timp de citire: 4 minute

O puternică delegație franceză, formată din reprezentanți ai Camerei Franceze de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER), ai Clubului Francofon de Afaceri din Sibiu, plus o serie de oameni de afaceri ai unor companii cu capital francez a fost primită marți de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi la sediul primăriei Petroșani.

4.300 firme cu capital francez – în România

România este în momentul de față un important partener al Franței, dacă vorbim de țările din spațiul Europei de Sud-Est și Europei Centrale. Din datele statistice, Franța este al șaselea furnizor și cel de-al treilea client al României, dar și al șaselea stat cu cele mai multe investiții în România în materie de firme. Chiar și neactualizate, aceleași date statistice ne arată că în 2019 comerțul bilateral dintre Franța și România a atins suma de 8,5 miliarde de euro, cifra aceasta crescând mult în ultimii trei ani, pe fondul accelerării relațiilor dintre cele două state partenere, ambele membre UE și NATO. Din ultimele date, peste 4.300 de companii cu capital francez sunt prezente în România, în diverse sectoare de activitate, de la IT și finanțe, aeronautică și automobile, industrie și agricultură, până la industrie farmaceutică, energie și logistică sau servicii.

Tocmai de aceea, guvernul, prin instituțiile prefecților din toată țara, dorește să continue acest bun parteneriat și la nivel de județe, reprezentanți ai Camerei Franceze de Comerț, Industrie și Agricultură, precum și al Clubului de Afaceri din Sibiu fiind prezenți de multă vreme la întâlniri cu primari și reprezentanți ai consiliilor județene și prefecturi din toată țara, discuțiile având loc și alături de reprezentanți din mediul de afaceri și ale unor instituții de stat, alături de reprezentanți de la vârful administrațiilor locale.

Primarul Petroșaniului le-a povestit oaspeților francezi despre oportunitățile zonei

Așa a fost și marți la Petroșani, unde în sediul primăriei, mai exact în sala de ședințe, primarul municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi, a primit o importantă delegație din cadrul Camerei Franceze de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER) și ai Clubului Francofon de Afaceri din Sibiu, veniți împreună cu o serie de oameni de afaceri ai unor companii cu capital francez. Acțiunea s-a încadrat în conceptul de lucru „Business Tour” și a fost organizată în parteneriat cu Instituția Prefectului de Hunedoara, condusă de prefectul Călin Petru Marian, și și-a propus găsirea de noi oportunități de afaceri în zona Petroșaniului și de ce nu a Văii Jiului, în mod sigur una dintre cele mai frumoase din țară și cu un potențial, în primul rând turistic, mult peste ceea ce pot avea alte zone din țară. Să sperăm că cei care ne-au vizitat s-au convins singuri de treaba asta, dar și din discuțiile purtate, ceea ce ne face să credem că cei din delegație vor reveni cu idei de afaceri, zona având mare nevoie de noi locuri de muncă, dar și de dezvoltare prin afaceri private cât mai multe.

La finalul discuțiilor, purtate cu ușile închise, presa nefiind invitată să participe (mare păcat am spune, dar probabil așa a fost protocolul), primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a transmis următoarele:

„Primăria Municipiului Petroșani a fost astăzi gazda unei întâlniri deosebit de importante cu reprezentanții Camerei Franceze de Comerț, Industrie și Agricultura în România și ai Clubului Francofon de Afaceri din Sibiu (CFAS), alături de mai mulți oameni de afaceri ai unor companii cu capital francez. Business Tour, evenimentul organizat în parteneriat cu Instituția Prefectului Hunedoara, își propune să găsească noi oportunități de afaceri chiar în zona noastră.

Le-am vorbit oaspeților prezenți la Petroșani despre provocările cu care se confruntă această zonă, despre restructurarea sectorului minier, dar și despre preocuparea noastră permanentă, a administrației publice locale de la Petroșani, pentru tranziția spre alte activități menite să atenueze impactul acestor schimbări, precum și despre fondurile europene pe care ne bazăm pentru a schimba această paradigmă economică și socială.

Prioritatea mea, în calitate de primar al municipiului Petroșani, o reprezintă atragerea de investitori care să creeze noi locuri de muncă bine plătite pentru oamenii din Valea Jiului, care să dea o speranță tinerei generații, astfel încât să rămână aici, acasă, convinși fiind că lucrurile se schimbă în bine, iar Valea Jiului are viitor!”.

Conducere nouă din aprilie, anul acesta, la CCIFER!

În încheiere mai trebuie să menționăm două chestiuni legate de vizita de marți, dar și de CCIFER, pentru ca cei ce citiți să aveți informații despre această cameră de comerț importantă și de cine face parte din ea.

În primul rând, am menționa faptul că din partea Prefecturii Hunedoara a fost prezent subprefectul Szell Lorincz, iar tot de la Deva a venit ca și invitat al primarului și totodată ca un coleg de partid, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate, Adrian David.

Legat de CCIFER,  membrii Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), reprezentanți ai mediului de afaceri franco-român, au ales o nouă componență a echipei Consiliului Director, în cadrul Adunării Generale desfășurate în 27 aprilie la București.

Astfel că, începând din 28 aprilie, echipa de conducere a CCIFER este formată din 3 noi membri: Thibault Briziou („Allio Group), Cătălin Adrian Drăgan („Timac Agro” România, Republica Moldova, Ucraina) și David Jean  („Michelin” România). În cadrul acelorași alegeri au fost realeși în Consiliu, Costin Grigore Borc  (SNEF CEE), Cecilia Tudor („Renault”) și Ionel Băluțoiu (IB Consultanță&Contabilitate), în calitate de membru al Comisiei de Cenzori.

Tot în aprilie anul curent, dar la începutul lunii, în cadrul Consiliului Director, Julien Munch – CEO „Carrefour” România, a fost ales noul președinte CCIFER. Cu aceeași ocazie, Adela Jansen, a fost aleasă vicepreședinte. Ambii au preluat rolurile de președinte, respectiv, vicepreședinte, de la Francois Coste – CEO „Groupama” Asigurări, și Jerome France – CEO EMI International, ale căror mandate în conducerea CCIFER s-au încheiat. În plus, noul trezorier al organizației este Richard Perrin (KPMG), rol asigurat anterior de Frédéric Lamy („Leroy Merlin”).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii