Adjunctul Lavinia Ilina, din conducerea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, a prezentat miercuri presei din Valea Jiului caracteristicile învăţământului dual care, o dată pus în aplicare, va oferi o şansă reală tinerilor meseriaşi să plece de pe băncile şcolii direct la locul de muncă, şi astfel să îşi asigure traiul imediat ce au terminat şcoala.
Anul trecut în august Guvernul Cioloş a adoptat OUG 81/2016, privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei prin care se introduce învăţământul dual, ca formă de educare tehnologică. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial. Metodologia a fost supusă consultării publice conform procedurii, dar normele de aplicare nu au mai intrat în vigoare anul acesta. Se aşteaptă ca noul guvern să încheie acest demers, şi măcar anul şcolar 2017-2018 să beneficieze de acest program inedit.
Formarea profesională se realizează în scopul obținerii unei calificări şi se organizează prin învățământul profesional și tehnic, preuniversitar, și prin formarea profesională a adulților (până la 26 de ani), cu caracteristici specifice celor două tipuri de formare. Învăţământul dual este organizat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică. Aceştia propun unităţilor de învăţământ parteneriate, se încheie un contract de finanţare, dar şi contracte individuale, iar societatea privată asigură oportunități sporite de educație și formare profesională. Elevilor care intră în program statul le asigură o bursă de 200 de lei lunar, la care se adaugă o bursă lunară plătită de societatea privată, care trebuie să depăşească cuantumul de 200 de lei. Tot operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor, inclusiv dotările cu utilaje şi ustensile, transportul şi masa elevilor. Implicit, la finele stagiului de pregătire de elevii vor avea un loc de muncă asigurat.
Anul acesta deja sunt proiecte pilot de acest fel în ţară. În Valea Jiului există deja o societate comercială care şi-a manifestat interesul să încheie un parteneriat de acest fel. În judeţ trei societăţi au cerut înfiinţarea învăţământului dual.
Inspectoratul Şcolar Hunedoara spune că interesul firmelor de a se implica în parteneriate pentru învăţământul dual este mare, se observă deja din colaborările agenţilor economici cu liceele tehnologice care s-au dublat de la un an la altul.