Un nou eveniment la „Castelul Ianza” din Petroşani: / Înainte de a-şi susţine...

Un nou eveniment la „Castelul Ianza” din Petroşani: / Înainte de a-şi susţine teza de doctorat, petrileanul Petrică Birău, artist plastic şi profesor, a susţinut-o şi în faţa colegilor şi prietenilor!

Timp de citire: 3 minute

Un eveniment interesant şi inedit de-a dreptul s-a petrecut marţi seara la Galeria „Ianza Art” din Petroşani, care face parte din acţiunea mai amplă organizată de fundaţia condusă de Cristian Sergiu Ianza, Tabăra Internaţională de Arte Vizuale „Ianza Art”, ajunsă la ediţia a III-a. Protagonist a fost colegul nostru, artistul plastic şi profesorul petrilean Petrică Birău, care a făcut o prezentare a lucrării de doctorat pe care o va susţine în curând la Timişoara, o lucrare legată de tradiţiile şi obiceiurile locale, de portul straielor strămoşeşti, de folclor şi instrumente muzicale tradiţionale, care, toate, dau continuitate zonei şi populaţiei din Valea Jiului, ridicând valoarea zonei noastre şi autenticitatea ei.

La eveniment au fost prezente câteva zeci de persoane, în general profesori de artă vizuală, dar şi iubitori şi creatori de cultură, prieteni ai evenimentelor organizate la galeria din Petroşani, precum şi ai artistului plastic petrilean.

„Este un preludiu a ceea ce se va întâmpla pentru mine la Timişoara şi am ţinut ca înainte să plec să pot să mă întâlnesc aici, la Petroşani, cu prietenii mei, cu colegii artişti prezenţi în tabăra de creaţie şi cu iubitorii de tradiţii şi obiceiuri locale. Tema lucrării mele se intitulează Arhetip şi expresie artistică în costumul popular românesc – surse în creaţia proprie. Prin ea prezint fascinaţia unui tip de vieţuire arhaică, care stă sub semnul magicului şi din care eu am preluat un anumit aspect în creaţia proprie, prin asta am câştigat autenticitatea lucrărilor de artă pe care le creez în mod constant. Mulţumesc celor care au venit la prezentare şi domnului Ianza pentru găzduirea evenimentului şi aştept cu mai multă încredere susţinerea tezei mele de doctorat de la Timişoara din data de 23 iulie. Tatăl meu spunea că în orice loc mergi este bine să pleci de-acasă, asta încerc să fac şi eu şi de asta am vrut să-mi prezint prima data lucrarea aici, acasă la mine, alături de prieteni şi colegi”, ne-a declarat Petrică Birău.

„Era programat pentru ziua de azi un vernisaj a expoziţiei sculptorului Mircea Ignat, artistul plastic deosebit de la Sibiu, în cadrul expoziţiei Florin Hutium, dar datorită faptului că el a plecat n-am mai putut să organizăm acest eveniment. Gândindu-mă că Petrică Birău e artist plastic din Valea Jiului şi cred că va fi singurul doctor în arte din zona noastră, auzind că-şi susţine teza de doctorat pe 23 iulie, am convenit să facă o avanpremieră a lucrării sale aici la noi, în cadrul acţiunilor dedicate taberei de creaţie, alături de participanţi şi prieteni. După cum vedeţi avem în sală multe cadre didactice din domeniul artelor plastice, cunoscători şi iubitori de cultură şi artişti consacraţi în domeniul picturii sau artei în general. Iată o frumoasă legătură între artă, cultură şi tradiţii şi obiceiuri locale”, ne-a declarat Cristian Sergiu Ianza.

Dumitru Velea, unul dintre scriitorii care s-a ocupat în mod constat de cultura şi tradiţiile locale, de asemenea un colaborator al ziarului nostru, a făcut câteva referiri legate de Petrică Birău, cum spuneam principalul protagonist al evenimentului:

„Petrică Birău este un artist plastic care are un fundament solid în cultura religioasă locală şi până la legăturile dacice. El face acum o cercetare a costumului tradiţional din zona noastră şi a folclorului de-aici, venind cu informaţii noi şi inedite legate de portul momârlănesc, de tradiţiile şi obiceiurile locale care se îmbină cu aceste minunate straie strămoşeşti, lucruri ce confirmă încă o dată autenticitatea zonei noastre şi importanţa ei în păstrarea tradiţiilor româneşti. Petrică Birău reprezintă comunitatea locală la cel mai înalt nivel într-un mod demn, meritoriu şi de aceea cred că a venit vremea ca activitatea sa în creaţia artistică să fie mai bine pusă în evidenţă şi apreciată aşa cum trebuie. Îi urez succes şi să revină de la Timişoara cu ceea ce şi-a propus, că o merită cu desăvârşire!”.

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii