Prodecanul Mangu de la Facultatea de Mine, peste 1,6 de miliarde de...

Prodecanul Mangu de la Facultatea de Mine, peste 1,6 de miliarde de lei de la CEH SA

Timp de citire: 3 minute

Efectul? Faliment iminent, datorii de peste 313 milioane de lei noi numai către stat. Un nou episod din seria care, mai mult ca sigur, se va încheia la DNA: „Profitorii din gaşca lui Nistor”!
Cu toate că, zi de zi, Complexul Energetic Hunedoara s-a afundat în datorii, interpuşii plasaţi cu girul politic al deputatului Laurenţiu Nistor, liderul organizaţiei judeţene a PSD, în diverse funcţii la nivelul colosului industrial au avut venituri absolut nesimţite. E clar că, atunci când decizi asupra destinelor a 6.672 de oameni, plus familiile acestora, nu poţi fi remunerat cu minimul pe economie. Dacă performanţele unei entităţi de stat pe care o conduci nu există, iar rezultatele sunt dezastruoase de la un exerciţiu financiar la altul, e lesne de dedus că nu poţi fi remunerat precum un “părerolog” de la vârful multinaţionalelor de succes. Gaşca lui Nistor a dus CEH de râpă. Însă, lună de lună, a încasat cu zece mâini, de parcă ar fi manageriat Microsoft.

Tabloul dezastrului
La CEH SA, anul financiar 2014 s-a încheiat cu o pierdere de 352.308.913 lei noi, dar şi datorii colosale către stat şi terţi: 935.748.287 de lei noi. La finalul lunii martie a.c., doar datoriile către stat se cifrau la 313.648.123 de lei. Comparativ cu anul 2013, atât cifra de afaceri, cât şi veniturile totale au scăzut dramatic.
Aceste rezultate “de excepţie” vin după un an 2013 încheiat de asemenea dezastruos: un rezultat negativ (-147.644.355 de lei noi), dar şi datorii totale de 752.282.296 de lei noi.
Înfiinţat în 2012 şi condus exclusiv de membri ori interpuşi PSD, giraţi politic de Laurenţiu Nistor, Complexul Energetic Hunedoara SA a reuşit şi contraperformanţa de a avea peste 100 de litigii în instanţă. Pornite, în marea lor majoritate, de furnizori neplătiţi cu lunile, în timp ce mai multe firme agreate, inclusiv cel puţin una controlată de un serviciu de informaţii, şi-au încasat banii cu vârf şi îndesat, peste rând. Şmecherii au încasat, iar mii de angajaţi, de la unităţile miniere, din energie ori din servicii şi industria conexă vor rămâne pe drumuri.

Câţi bani iei dacă bagi Valea, şi chiar judeţul, în faliment?
Aceşti îmbuibaţi, profitori politici şi nu numai, trebuie să plătească. Nu pentru că au avut venituri nesimţite în raport cu performanţele inexistente ale CEH SA, pentru că oricum vor da înapoi acei bani cu vârf şi îndesat, ci pentru că au condamnat un întreg judeţ la foame, la sărăcie. În goana lor după bani, aceşti indivizi fără scrupule au distrus viitorul tinerilor din această zonă. Şi chiar nu există pe lume vreo pedeapsă îndestulătoare pentru aşa ceva. Aşa cum Ziarul Văii Jiului a dezvăluit în 2014, Mangu Sorin-Iuliu (membru CA începând cu data de 03.07.2013) a încasat în anul 2013, pentru aproape 6 luni, indemnizaţii în sumă de 42.117 lei. “Performanţele” CEH SA din 2013, anterior prezentate, nu justificau în niciun caz un asemenea nivel al veniturilor. Mai ales că, pe lângă dl. Mangu, şi alţi membri CA, AGA, ori conducerea executivă a CEH SA au băgat la buzunar asemenea sume, ori unele mult mai mari. Pe măsură ce rezultatele financiare ale CEH SA luau calea declinului, veniturile d-lui Mangu creşteau. Aşa s-a ajuns în situaţia ca, potrivit documentului pe care îl prezentăm, o secţiune doar a Declaraţiei sale de avere, depusă în 2015, dar aferentă anului 2014, dl. Mangu a ajuns să bage la buzunar, ca membru CA şi administrator special la CEH SA, suma de 118.191 de lei noi. Cam o sută de milioane de lei vechi lunar.

Mangu-S-_-2015-4
Să vă închipuiţi că, la nivelul anului 2014, dl. Mangu s-a dăruit, clipă de clipă, doar pe altarul cărbunelui. Nicidecum. Din activitatea didactică şi ca prodecan al Facultăţii de Mine a câştigat 59.229 de lei, iar ca salariat al Petroeval SRL, societatea la care este asociat, încă 1.260 de lei. La ceas de seară, la lumina lumânării (când, desigur, nu avea somn de grija industriei miniere), dl. Mangu a mai realizat venituri nete şi prin actvitatea derulată în numele Mangu Sorin Iuliu PFA. Mai exact umila sumă de 160.710 lei. În 2014, Petroeval SRL a derulat cel puţin opt contracte, direct atribuite de către entităţi de stat (Primăria Petrila, Pregoterm SA), valorile acestora fiind cuprinse între 350 şi 5.100 de lei noi.
Să faci încă o sută de milioane de lei vechi lunar, pe lângă funcţia de bază şi biznisurile personale, e chiar mare lucru. Dl. Mangu e exemplul viu că, dacă vor, pesediştii pot să prospere. Ce ne facem însă cu faptul că toate aceste venituri nu au absolut nicio legătură cu performanţele reale ale entităţii de stat? Vom reveni.
Cătălin DOCEA

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii