Ulpia Traiana Sarmizegetusa / Un pas de copil de 1800 de ani

Ulpia Traiana Sarmizegetusa / Un pas de copil de 1800 de ani

Timp de citire: un minut

Arheologii au descoperit, în mod senzațional, urma piciorului unui copil pe o cărămidă veche de 1800 de ani, în timpul unor săpături în situl de la Colonia Sarmizegetusa Ulpia Traiana, fosta capitală a Daciei romane.

Conform declarațiilor lui Carmen Ciongradi, şef de şantier în cadrul sitului de la Sarmizegetusa, cărămida făcea parte din sistemul de hipocaust (sistemul de încălzire) al unei clădiri aflate în incinta oraşului Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Acest sistem hipocaust presupune ca podeaua clădirii să fie sprijinită pe zeci de picioare formate din cărămizi dreptunghiulare sau rotunde. Astfel, prin spaţiul creat între pământ şi podea, pe sub toată clădirea, poate circula un aer cald produs într-un cuptor aflat într-o latură a edificiului.
„A fost găsită la praetorium procuratoris – clădirea procuratorului financiar al Daciei Apulensis – în timpul săpării unei încăperi cu hipocaust. Era o aşa-numită pila de hipocaust (stâlp de hipocaust), o cărămidă pe care se sprijinea podeaua. Cărămida ar putea data de la sfârşitul secolului al II-lea – începutul secolului III după Hristos. Este vorba despre ultima fază de construcţie romană a edificiului”, a declarat Carmen Ciongradi.
Cel mai probabil, urma piciorului de copil a fost imprimată pe când cărămizile erau încă moi, puse la uscat.
Arheologul clujean Emilian Bota a explicat că este vorba de o descoperire din categoria foarte rare. În această vară au mai fost descoperite cărămizi sau bucăți de țiglă cu urme de labe de câini sau pisici, în aceeași locație arheologică, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Mihaela PETROȘAN

Situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa este cercetat de specialişti de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvanei, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, care în vara aceasta au desfăşurat săpături împreună cu studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai, de la Universitatea Heidelberg din Germania, Universitatea Exeter din Anglia, dar şi cu voluntari americani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii