Turismul de vară din Parâng, / O „redută” pe care administraţia locală...

Turismul de vară din Parâng, / O „redută” pe care administraţia locală din Petroşani, sprijinită şi de mediul privat, vrea să o cucerească cât mai repede

Timp de citire: 4 minute

> Incredibil, dar adevărat! Primăria Petroșani își face vara sanie

Preocupările pentru acest an ale administrației publice locale petroșenene în legătură cu Stațiunea Parâng au fost prevăzute în bugetul local din acest an. În ultima parte a discuției cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi nu puteam rata câteva întrebări legate de investițiile și lucrările pe care Primăria Petroșani le va avea în acest an, asta dacă ținem cont că nu de puține ori s-a spus de către cei din conducerea primăriei că Petroșaniul trebuie să devină un oraș turistic, iar dacă vrem asta „totul trebuie să pornească de la dezvoltarea Stațiunii Parâng”.

Sanie pe șină și o telegondolă – în locul telescaunului vechi în Parâng
Primăria Petroșani pregătește în această perioadă documentații pentru două investiții majore pe care le are în vedere în 2023 și 2024. Primarul ne-a spus în ce constau ele și trebuie spus că ambele vizează nu doar turismul de iarnă, ci și cel de vară în mod special.
„În primul rând, vreau să vă spun că avem un program național în derulare, unde suntem incluși și noi, Ministerul Turismului ocupându-se de treaba aceasta. Să sperăm că anul acesta ministerul va aloca și bani pentru investiții în stațiune. Pe de altă parte, pregătim documentațiile pentru o instalație de sanie pe șină. Ne dorim să înlocuim telescaunul vechi cu o instalație de telegondolă, iar acum lucrăm în acest sens, cum spuneam, la documentație. Prin aceste două investiții țintim să creștem și turismul de vară, una dintre investiții va fi legată strict de acest lucru, în timp ce cealaltă va servi și turismului de vară, dar și turismului de iarnă într-o egală măsură. Această sanie pe șină presupune o instalație ce prevede niște șine, de o lungime cam de 1,3 km, pe care noi prevedem să o montăm în zona din Poieniță, acolo fiind zona cea mai bună pentru o astfel de instalație ce va funcționa primăvara-vara-toamna”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Telescaunul 4 și noi pârtii, noile provocări ale primăriei pentru anii 2023 și 2024
Investițiile nu se opresc însă aici. Tot pe programul național, primarul Petroșaniului ne spune că din 2023 se vor clarifica toate chestiunile legate de investiția privind montarea telescaunului 4 (TS4), care va aduce noi pârtii, asta însemnând, firește, alte trasee de schi sau prelungirea altora mai vechi, la o altitudine mai mare, unde zăpada se topește mai greu, ceea ce va însemna și o perioadă în care se poate schia mai lungă.
„Legat de TS4, mergem mai departe cu documentațiile și cum spuneam și în ianuarie, acum suntem din nou în tratative cu cei de la Romsilva pentru a scoate cele 10 hectare din domeniul forestier. După cum se știe, anul trecut s-a modificat legea, la inițiativa mea. Fără falsă modestie, eu am fost cel care am rugat-o pe doamna deputat Vetuța Stănescu să facă o inițiativă legislativă de acest fel, care, ulterior a fost adoptată de parlament – iar acum se poate obține acest lucru, fiind vorba de o lucrare de investiții de interes local și chiar național, dacă punem la socoteală faptul că stațiunea noastră are statutul de stațiune montană de interes național”.

Trebuie insistat în Parâng mai mult și pe ceea ce înseamnă „turism de vară”
Ultima parte a discuției despre turism cu primarul Petroșaniului a cuprins tot „turismul de vară”. I-am spus primarului că e o mare discordanță între ce se întâmplă iarna în Parâng, când e firește zăpadă, și ce se întâmplă vara, când vezi foarte puțini turiști, iar din această cauză și destule cabane închise. Practic, sunt zile când un turist nu prea are ce face, în afară să meargă pe traseele marcate și să admire peisajele, superbe de altfel. Dar turism înseamnă să ai și puncte de atracție în stațiune, plus locuri unde omul să se poată adăposti pe timp de noapte și să servească o masă decentă, astfel încât să poată petrece câteva zile în stațiune. Așa, vin, stau câteva ore și pleacă, e absolut normal să fie așa dacă n-ai ce să le oferi.
„Da, într-adevăr, este o mare diferență în stațiune vara, față de ce se întâmplă iarna când e zăpadă. La turismul de vară este foarte important să ai și puncte de atracție. De aceea ne-am și gândit la această instalație de sanie pe șină. Mai sunt în vederile noastre câteva trasee pentru biciclete. Să nu uităm nici de sporturile extreme. În Parâng avem activitate de parapantă, unde experimentatul parapantist Toma Coconea se ocupă foarte bine de acest lucru. Mai trebuie însă să apară și alte posibilități de practicarea de sporturi extreme, care să atragă ca un magnet turiștii din toată țara și vara. Poate că ar trebui să exploatăm mai mult, cu toții, lucrurile frumoase din Parâng. O promovare mai puternică a posibilităților nenumărate de drumeții către lacurile din Parâng, a traseelor de pe creste. Cei care iubesc muntele cunosc toate acestea și poate n-o să vă vină să credeți dar vara sunt foarte mulți turiști veniți de peste tot din țară care vizitează acest minunat munte. Dar multă lume, mai neexperimentată în ale muntelui, încă nu știe ce ușor și frumos este un traseu sau altul, pe care îl poți străbate la pas în câteva ore, bucurându-te de priveliști de nedescris și respirând aer de munte pur, benefic pentru organism. Deci, nu vorbim de traseele cu dificultate mărită, pe care nu oricine le poate face, vorbim de traseele ușoare, că în Parâng avem de toate pentru toți.
Totul este să reușim să-i ținem mai mult în stațiune pe turiști și vara și, aici, cu toții, administrație locală, cabanieri, trebuie să găsim soluții. Sporturile extreme, traseele de munte, pistele de mountain bike, sania pe șină, plus alte facilități create în timp pot să revigoreze, în opinia mea, acest turism de vară în Parâng”, a declarat încrezător primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii