Trei subiecte pe ordinea de zi a conferinţei de presă a senatorului...

Trei subiecte pe ordinea de zi a conferinţei de presă a senatorului social-democrat Cristian Resmeriţă

Timp de citire: 6 minute

Vechea discuție: când apare totuși noul Complex Energetic „Valea Jiului”?

Primul subiect a fost legat de întârzierea apariției noului complex energetic.
„Doresc să intru în primul subiect pe care doresc să-l discut azi. Dacă ne întoarcem puțin la anul 2022, aș dori să încep cu o acțiune care a avut loc pe data de 5 octombrie, când Comisia Economică și Comisia Energetică din Senat, la invitația pe care le-am făcut-o, au fost prezente în Valea Jiului. Sigur, la vremea respectivă chiar și cei din sală nu am fost convinși că e un lucru bun, că se va face ceva, unii au considerat acea ședință de la Termocentrala Paroșeni că ar fi un lucru benefic (…). Însă la acea întâlnire s-au spus niște lucruri foarte clare și anume: că de la 1 ianuarie 2023 noul Complex energetic Valea Jiului va fi funcțional. Cred că fiecare din presă țineți bine asta, ați fost prezenți acolo. Sigur, eu nu am mai deschis de-atunci subiectul, am lăsat să treacă luna decembrie, așteptând să se înființeze noul complex energetic. De aici am vrut să plec la această discuție. De ce accentuez data de 1 ianuarie? Pentru că de pe 9 ianuarie, ziua în care ar fi trebuit să se înceapă efectiv munca – pentru că la noi la români sunt foarte multe zile libere, se dorea să se facă 120 de angajări. Țineți minte, eu am spus atunci la Paroșeni că doresc să se facă angajări. Cu mari eforturi, cu mari certuri și discuții politice s-au făcut înainte de finalul anului trecut primele 20 de angajări și eu am fost foarte mulțumit și am mulțumit tuturor celor implicați, inclusiv dumneavoastră, celor din mass-media, care ați dus mai departe această discuție și ați popularizat-o. Da, 20 de oameni au de atunci pâine pe masă! Promisiunea obținută de mine atunci de la domnul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a fost aceea că la începutul lunii ianuarie, cu siguranță, în momentul în care vom avea noul complex energetic, se vor face celelalte 120 de angajări.
Ei bine, eu vin astăzi și vă spun că suntem la începutul lunii martie 2023 și nu avem nici în momentul de față acest nou complex energetic. Am preferat ca în ianuarie și februarie să nu ies în față cu acest subiect, am crezut că cei care conduc actualul CEH, domnul ministru, mai au nevoie de un răgaz de timp pentru a face acest lucru, însă din păcate m-am înșelat, după cum vedeți nu e nimic nici la această dată.
Cred din nou că este o mare minciună pe care cei din PNL ne-au servit-o și pentru a fi convingător și a veni cu date exacte, am selectat din presă, din publicațiile tuturor celor care sunteți prezenți azi, aici, niște declarații și niște stări de fapt care au avut loc în ultimii ani (…)”, a declarat în prima parte senatorul social-democrat de Valea Jiului.
Și după cum a spus, senatorul a început să prezinte declarații făcute încă din martie 2021, până în iarna lui 2022, prin care reprezentanți ai CEH, inclusiv administratorul special Cristian Roșu, dar și ministrul Energiei, Viorel Popescu, deputatul liberal Vetuța Stănescu, prefectul Călin Petru Marian promiteau anumite date și „termene sigure” la care „se va da drumul la complex” și nu s-a mai întâmplat nimic până în martie 2023, data la care suntem. Declarații făcute presei de către cei amintiți, inclusiv mai multe făcute anul trecut, când a avut loc la sediul CEH din Petroșani o conferință de presă, unde a participat o parte din staff-ul liberal și cei din conducerea CEH, alături de prefectul de Hunedoara, Călin Petru Marian. La fel, a fost prezentată de senator și declarația legată de peleții firmei străine care ar fi trebuit să asigure funcționarea termocentralei cu aceștia, inclusiv prin construirea unei fabrici de peleți ce urma a fi ridicată în curtea celor de la Paroșeni, chestiuni care se discutau exact un an și de care între timp nu s-a mai auzit nimic, cel puțin la modul oficial.
(…) Acum stau și constat și eu, ducându-mă la prima declarație scoasă și pe care v-am citit-o, din data de 5 martie 2021, în care se zice că se fac demersuri urgente pentru înființarea noului complex energetic, acum noi fiind în data de 2 martie 2023, că la PNL durează, prima urgență, minim 2-3 ani de zile. Asta și pentru că nu sunt interesați și au alte interese decât cele legate de zonă”, a încheiat subiectul senatorul Cristian Resmeriță.

Doi „vinovați principali” pentru această întârziere în opinia senatorului

Al doilea subiect l-a avut în vizor pe administratorul special al CEH, Cristian Roșu, care, în opinia senatorului este principalul vinovat pentru această întârziere. La modul ironic și probabil luat ca o glumă, senatorul consideră că acest complex nu s-a făcut pe motiv că acesta a fost numit și directorul SNIM, pe 1 noiembrie 2022 și încasează totodată și pensia de vârstă și a fost preocupat mai mult să încaseze banii decât de demersurile la noul complex. La fel, în atenția senatorului a fost miercuri și ministrul Popescu, „preocupat mai mult să-și administreze numeroasele societăți decât de noul complex energetic”. „(…) Eu nici nu doream să încep anul sub aceste auspicii, speram ca noul complex să fie făcut, speram ca angajările să fie făcute. Pe un ton cât se poate de calm îi rog pe cei din Sindicatul Muntele să facă și dumnealor demersurile necesare pentru a angaja oamenii, deoarece sunt foarte mulți cetățeni care așteaptă să se angajeze având speranțe de atunci din octombrie. Îi rog și pe cei din Complexul Energetic Hunedoara, membrii ai PNL, să înceteze, cel puțin în acest an, cu fotografiile făcute pe la București, să mai și lucreze ceva dacă tot au parte unii de câte două salarii plus pensie, pentru că trebuie să mergem înainte. Să lăsăm prostiile, gen fabrici de peleți care se vor construi începând de mâine și trec anii și nu se mai întâmplă nimic și să facem fiecare ce trebuie. Dacă vom merge tot în acest fel, doar să ne luăm salariile și timpul să treacă, nu cred că vom putea face ceva (…)”, a declarat, printre altele, senatorul, închizând și acest subiect.

Recomandări pentru cei care împlinesc condițiile de pensionare!

Ultimul subiect dezbătut de senator, până la întrebările puse de presă, pe care ZVJ le va relata în ediția viitoare, a vizat pe cei care îndeplinesc condițiile de pensionare după legile inițiate de senator și adoptate de parlament. Senatorul a dat de înțeles că cetățenii aflați în câmpul muncii și care îndeplinesc condițiile de pensionare, inclusiv pe cele două legi inițiate chiar de el, ar fi bine să iasă din sistem și să se pensioneze, pentru a nu avea surprize neplăcute cu calcule de pe noua lege a pensiilor, care le-ar putea aduce o pensie mai mică!
„Se discută despre legea pensiilor speciale. Toată lumea a văzut acest lucru, dar eu vreau să rog, să sugerez celor care în momentul de față pot ieșii la pensie pe diverse legi pe care le-am făcut eu în trecut, legate de stagiul de cotizare de 15 ani și vârsta minimă 45 de ani – cei care lucrează la exploatare minieră aflată pe închidere, sau de cei care lucrează în alte domenii decât mineritul și care pot ieși cu doi ani mai devreme la pensie, să iasă la pensie! Deci eu sper să înțeleagă exact ceea ce eu vreau să spun. Să iasă la pensie, asta le sugerez, pentru că și noua lege a pensiilor se va modifica și eu cred că e mai bine ca ei să își asigure în momentul de față ieșirea la pensie cu o pensie calculată corect. Foarte mare atenție la treaba asta!”.
Iată o chestiune absolut interesantă și de dezbătut pentru toată lumea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii