„Tom și Jerry” varianta petroșeneană. Sau când stăpânii sunt în casă, câinii...

„Tom și Jerry” varianta petroșeneană. Sau când stăpânii sunt în casă, câinii și pisicile joacă… sub caroserie și pe capotă!

Timp de citire: 5 minute

Un fenomen ciudat se întâmplă tot mai des noaptea în parcările petroșenene. Amenajate sau nu, modernizate ca la carte sau deloc, parcările au devenit ținte sigure pentru unii nătângi rău intenționați, sau pentru animalele fără stăpân, aici referirea fiind desigur la câini și pisici.

Nu de puține ori am fost semnalați în ultima perioadă că cineva și-a găsit mașina zgâriată cu un obiect ascuțit de către vreun „binevoitor”, cum s-a întâmplat de exemplu în noua parcare de la „Hermes” din zona trezoreriei luna trecută, ori, cum e cazul de față, de câini și pisici, la o mașină nou-nouță, achiziționată de doar două săptămâni. Iar exemplele pot continua cu animale cu două și patru picioare și pe Avram Iancu, sau pe unele străzi din Aeroport. Firește că autorii zgârieturilor și a ruperilor de măști sau de oglinzi nu sunt aceiași, dar exemplele sunt asemănătoare, iar întrebarea se pune firesc, mai cu seamă când vorbim de câini și pisici (că la oameni e simplu, trebuie prinși de polițiști și luate măsurile legale!): Ce este de făcut?

Urme clare de gheare și colți

Dacă înainte de acest caz nu am mai fi avut solicitări de la unii și de la alții din Petroșani, dar care într-un final nu au dorit să mai dăm cazul la ziar, neasumându-și declarațiile și ca atare nu am scris (dar asta nu înseamnă că nu au fost cel puțin patru cazuri sesizate nouă doar în acest an), poate că nici materialul de față nu ar fi apărut. În condițiile în care persoana care ne-a solicitat a dorit acum să declare și să își asume cele spuse, redăm azi ce s-a întâmplat în parcarea de la intersecția străzilor Constantin Mille și Zorilor, la blocul 5, acolo unde domnul Silviu Ciolofan ne-a chemat să ne arate ce s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni cu noua mașină a familiei dumnealui.

Ajunși la fața locului, pe o ploaie teribilă, am constatat că partea laterală stânga de deasupra roții stângi din față este distrusă. Mai mult, se poate constata faptul că acea aripă protectoare este roasă efectiv de colții unui câine, iar o serie de fire de dedesubtul caroseriei sunt efectiv rupte, semn că o pisică a intrat pe-acolo, iar câinii au urmărit-o ca să o prindă. Din lupta în cauză au reieșit o serie de daune, nu foarte mari, dar destul de neplăcute. Unde mai punem că în alergătura ei, pisica a ajuns la un moment dat și pe capotă, zgârieturile fiind vizibile peste tot (pot fi și de câine, că n-ar fi fost mare lucru să sară pe capotă din viteză, nu zicem ba). În afară de zgârieturi, proprietarul s-a mai ales și cu un ștergător deteriorat. Toate acestea într-un mare „tămbălău”, existând martori care susțin că au auzit tot felul de lătrături și mieunături, o larmă de-a dreptul în toiul nopții care i-a trezit pe unii din visare.

Totuși, noi ne-am pus și problema unui „animal” cu două picioare, că nu ar fi o surpriză la câte s-au tot întâmplat. Numai că toate indiciile și tot ce ne-au spus doi vecini de-acolo, plus proprietarul mașinii, tind să confirme varianta cu câinii și pisicile, la câțiva metri de parcare existând și un spațiu amenajat de către o locatară, din câte am înțeles de la aceștia, pentru pisicile fără stăpân, doamna respectivă făcând acest lucru din dragoste pentru animale, ceea ce nu e rău, dar iată și ce se poate întâmpla involuntar. Plus că am înțeles că și o serie de câini fără stăpân din cartier sunt hrăniți acolo periodic, tot din multă dragoste pentru animale. Asta ar conduce, direct, la prezența peste noapte a câinilor și pisicilor și la războiul lor continuu, mai ales când e vorba de teritoriu și de mâncare.

Proprietarul autovehiculului cere autorităților mai multă protecție în parcări

„Au fost, cu siguranță, animale, câini și pisici, că azi noapte multă lume a auzit zarvă și lătrături la un moment dat. Nu m-am gândit că dimineață îmi voi găsi mașina, achiziționată de doar două săptămâni, într-un asemenea hal. Ați văzut ce plină de zgârieturi e capota, cum au rupt partea de deasupra roții din dreapta-față, cum arată un ștergător, sau cum au tras și au rupt acele fire. Probabil acolo a intrat o mâță, iar cânii s-au dus după ea, și neputând ajunge la ea, au rupt cu colții. Tocmai venisem de la Băile Herculane, duminică, am parcat liniștit mașina și uite ce s-a întâmplat. Pe această cale doresc să atrag atenția tuturor șoferilor din Petroșani, autorităților locale, că nu e normal să se întâmple asta. Plătim taxe și impozite ca să fim protejați. Sper ca după cazul meu să se ia măsuri. Aici, lângă parcare există un adăpost de pisici, dar sunt hrăniți și câini din tot cartierul. Este un lucru de suflet, dar, iată ce se poate întâmpla, îți lași mașina și o găsești toată zgâriată și ruptă! Nu e normal și sunt foarte supărat pe situație!”, a declarat luni, pentru ZVJ, Silviu Ciolofan.

O scurtă concluzie

Probabil că subiectul este pentru unii comic și mulți ar zice să mai terminăm cu prostiile. Numai că, până ce fiecare nu se trezește cu mașina „jupuită” și zgâriată, mai ales când aceasta mai e și nouă și a costat o căruță de bani, poate nu realizează ce simte cu adevărat un proprietar, după ce își vede achiziția în ultimul hal, știind că de cu seară a parcat-o întreagă acolo, „la loc sigur”. Este, să ne înțelegem, o problemă și la întrebarea pe care am pus-o în text mai la început, probabil că factorii de decizie care administrează municipiul ar trebui să răspundă și să caute soluții. Nu știm, poate o iluminare stradală mai puternică, poate identificarea acestor adăposturi de animale din curțile blocurilor și trierea animalelor violente de-acolo, mai multe și mai dese discuții pe teren cu acești oameni de bine, care să-i convingă pe aceștia să își schimbe modalitatea de lucru, toate astea la un loc și altele trebuie puse în practică.

Iubim animalele cu toții, iubim natura, dar toate lucrurile trebuie făcute cu cap, astfel încât să nu deranjeze și să creeze pagube celor din jurul nostru. Iar aici credem că intră și bunul simț al fiecăruia, pentru că nu poți ca prin anumite decizii să creezi disconfort și pagube celorlalți, pe fondul unei fapte bune. N-ai cum! Problemele trebuie privite din toate unghiurile, iar dacă ajungi la concluzia că unele animale fără stăpân pot deranja pe cei din jur, fie că sunt violente și mușcă copii sau bătrâni, fie că provoacă pagube, cum e și cazul de față, atunci trebuie să se găsească alte soluții mai bune și mai realiste!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii