Teoria conspirației cu „urșii urbani”. Faza pe Valea Jiului

Teoria conspirației cu „urșii urbani”. Faza pe Valea Jiului

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 7 minute

Când o autoritate nu poate rezolva ceva, constituie o comisie. Dacă această idee nu dă roade, își scuză neputință apelând la… marțieni. Adică alte planete sunt vinovate de nerezolvare. Așa se întâmplă și cu problema „urșilor urbani” din Vale. Nu se poate găsi o soluție, nu e o problemă. Teoria conspirației ne salvează… Nu de urși, ci la… imagine… Cele scrise mai la vale ilustrează tocmai această teorie a conspirației (denumită și a neputinței). Noi v-am avertizat… (ZVJ)

 

Situația devine tot mai clară cu urșii aduși din alte zone și lăsați liberi pe plaiurile Petroșaniului. N-ar fi de mirare ca în câteva săptămâni sau luni cei care se ocupă de treaba asta să mai plaseze vreo câțiva și prin localitățile din vestul Văii Jiului, pe la Lupeni sau Uricani, astfel încât să nu mai scăpăm de cazuri cu urși care mănâncă din tomberoane sau care sar garduri și porți intrând în curțile oamenilor!

 

De unde au apărut urșii ăștia cu comportamentul acesta ciudat?

De ce spunem toate astea? Simplu. Exact ca și în cazul unor câini fără stăpân ce apar periodic pe străzile orașelor noastre din Valea Jiului, parcă din neant, fără să știe nimeni cine și de unde i-au adus, așa și cu acești urși. Momârlani cu ani grei în spate și cu experiență în ceea ce privește animalele sălbatice, mai cu seamă ursul, crescători de animale din tată în fiu, ne-au spus marți 21 iunie că un urs niciodată nu vine înspre om în curtea lui, cum s-a întâmplat cu ursul ce a sărit spre o femeie în curtea ei!

„Așa ceva nu se întâmplă. Ursul nu vine în curtea ta și apoi direct spre tine, eventual merge la animale prima dată. Ah, dacă sari spre el cu piatra sau cu bota, ori furca, atunci da, că se simte atacat. Dacă sar cânii, atunci la fel, că se apără. Dar femeia aceea nu a sărit spre el și nici cânii, cu toate astea ursul s-a năpustit direct spre ea. No, că așa am auzit și s-a spus și de alții… Am auzit iar că pe la Petroșani un alt urs, poate tot același, dar nu cred (io cred că sunt mai mulți, aduși și țîpați pe la noi prin zonă), mânca din container. Apoi, no, ăștia nu-s urși de-ai noștri, asta e clar, comportamentul lor ne face să credem că sunt aduși de prin alte părți, de-acolo de unde îi vedeam noi seara pe la televizor că coboară și mănâncă din container ori de la turiști. Iar ăștia nu-s demult aduși bag sama, e clar că umblă teleleu fiindcă nu cunosc zona, îs flămânzi și coboară în zone locuite, cum erau obișnuiți acolo pe unde umblau. Asta-i învățul lor! Dar, măcar, să aibă puterea să recunoască cine i-a adus, să ne spuie… măcar să știm cu ce avem de-a face, că avem animale și trebe să știm să ne ferim. Că, urșii noștri îi știm, știm ce damblale au, dar dacă-s alții, nu mai știm și pare destul de periculos ce se întâmplă”, ne-a spus „badea Toma”, un momârlan din vestul Văii Jiului, cu care am stat puțin de vorbă pe acest subiect. („Badea Toma” are simțul umorului, sau ne ia de proști, din moment ce nu a făcut vorbire despre cum pot fi aduși, așa peste noapte în Petroșani trei ursuleți și mămica lor – n.r.)

 

10 atacuri

Dacă lucrurile stau așa, factorii responsabili ce se ocupă cu aceste strămutări de urși ar trebui să le spună drept și cinstit localnicilor din Valea Jiului, în cazurile de față din Petroșani, cum stă treaba. Oare va recunoaște cineva? Poate că prefectul de Hunedoara, primarii, ar trebui să ceară un punct de vedere oficial. (ZVJ nu poate crede teoria lui „badea Toma”, care e ficțiune curată – n.r.).

Până acum nu au fost cazuri decât rare de urși care s-au mai dat pe la stupii de miere de prin unele gospodării mai izolate, sau la câteo stână de oi. Rar, cu lunile, abia de auzeai de un caz-două. Acum deja vorbim de vreo 10 cazuri în câteva săptămâni, inclusiv de urși violenți care atacă oameni în gospodăria lor! Ceva s-a întâmplat de dintr-o dată urșii se plimbă liberi pe străzi, iar momârlanii au dreptate, comportamentul lor e cel puțin ciudat.

Să sperăm că nu se va întâmpla ceva grav! Deja o femeie de 30 de ani a fost atacată pe 9 iunie la Petrila-Maleia, ziua în amiaza mare! Ce mai așteptăm, dragi autorități responsabile, să moară cineva? Că atunci nu mai vorbim doar că „ursul e animal protejat”, ci, foarte clar: „Cine răspunde”… Oricum și în cazul femeii din Petrila, întrebăm și noi acum: cine răspunde? Ursul e protejat, dar femeia, ființa umană, cine o protejează, dacă nu Statul Român?

Amuzant e faptul că la cele trei alerte date de curând pe „Ro Alert”, în toiul nopții, ni se spunea să nu mergem spre urs… E chiar haios… cum să mergi spre urs, sau cine-i nebunul acela? Problema e că vine el direct spre tine, poate când nu te aștepți dai nas în nas cu Moș Martin, cum s-a întâmplat cu femeia ghinionistă din Petrila. Și atunci, ce mai faci? Că nici cu fuga nu prea scapi de el…

 

Petroșaniul se pregătește de lupta cu ursul. „Războiul” e pierdut din start atâta vreme cât nu se iau măsuri clare și pe alte linii

După acțiunea de luni și după ședința extraordinară de consiliu local de la Petroșani, când au fost votate două proiecte legate de urși, marți, 21 iunie la Primăria municipiului Petroșani a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Băniceana”, ai Jandarmeriei Petroșani, ai Poliției Locale Petroșani și ai Compartimentului de Mediu Petroșani din cadrul primăriei, cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Această întâlnire a fost una pregătitoare pentru ampla acțiune de joi 23 iunie, începând cu ora 10,00, când pe strada Slătinioara – adică acolo unde au fost văzuți cel mai frecvent urși în ultima perioadă – va avea loc un exercițiu de alarmare la care vor participa toți factorii abilitați în această problemă.

„Sunt avute în vedere la acest exercițiu mai multe scenarii, astfel încât coordonarea factorilor implicați să fie una cât mai bună, ceea ce va face ca în cazul unei situații reale să fim cu toții pregătiți”, ne-a informat după ședință primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Ursul e animal protejat. Dar pe om cine-l protejează?

Rămâne de văzut cum va continua această problemă apărută spre sfârșit de primăvară și care s-a derulat, iată, până spre partea a doua a primei luni de vară. Personal, sunt convins că astfel de întâlniri de gradul „trei” cu ursul vor mai continua, că odată ce au început să se învețe așa, urșii tot asta vor face. Poate că montarea de garduri electrice pe baza unui proiect cu finanțare europeană va mai stopa acest fenomen ce tinde să ia amploare și în Valea Jiului, după cele văzute prin județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu sau Prahova, acolo unde urșii se plimbă liberi pe străzile stațiunilor sau satelor ca la ei acasă de ani de zile și nimeni nu face mai nimic, dându-se mereu sloganul: „ursul e un animal protejat”. Dar, oameni buni, oamenii, celelalte animale crescute cu greu de oameni în gospodării, pe aceștia, toți, cine-i protejează?

 

Am „importat” urși în județ și acum nimeni nu recunoaște bărbătește!

Acum să nu credeți că am ceva cu urșii și că îmi doresc să se dea liber la vânătoare! Nu, din contră, iubesc urșii, animale simpatice de altfel, chiar dragi mie de mic copii, dar una-i una, alta-i alta: ursul trebuie să stea în habitatul lui, nu pe străzile orașelor și satelor, iar omul trebuie să nu-i distrugă habitatul! E simplu. Iar când regula asta nu se respectă, autoritățile trebuie să ia măsuri și într-o parte și în alta. De asemenea, mai credem că din cauza faptului că nu li se mai pune hrană suficientă, „din lipsa fondurilor”, animalele sălbatice caută și ele hrană pe unde pot, inclusiv prin grădinile caselor. La fel, pe dealuri și munți din cauza culegătorilor de fructe de pădure, foarte mulți în general, inclusiv și în zona noastră, zmeura, afinele, fructe atât de dragi ursului, nu mai prea există, fapt ce constituie iar o problemă! Poate că ar trebui lăsat un perimetru mai vast de zmeuriș și afiniș și acestui animal carpatin, că omul, lacom de fel, nu prea se mai gândește și la bietul animal. Concluzia acestui articol se află la început, în titlu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii