Sub semnul Clio, / La Liceul Teoretic „Mircea Eliade” – un concurs de...

Sub semnul Clio, / La Liceul Teoretic „Mircea Eliade” – un concurs de tradiție

Timp de citire: 2 minute

În urmă cu mulți ani, profesorul Dan Daniel Tănase, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade Lupeni, a avut inițiativa organizării unui concurs dedicat mai multor momente importante ale Istoriei naționale și europene: domnia regelui Carol I; cucerirea independenței de stat a României; constituirea Comunității Economice Europene (actuala Uniune Europeană). Săptămâna trecută s-a scris o nouă filă a concursului „9 și 10 mai în conștiința românească și europeană”.

Pentru unitățile de învățământ din vestul Văii Jiului, concursul a devenit o frumoasă tradiție. La ediția din acest an au participat 10 echipaje a câte 3 elevi. Întrebările au fost formulate dintr-o bibliografie stabilită cu mult timp înainte.

Echipa organizatoare a concursului a fost alcătuită din: prof. Dan Daniel Tănase (coordonator); Alexandra Elena Mustea (prezentatoare); Roberta Maria Maxer (prezentatoare); Nicole Anda Ande; Alesia Maria Androne; Larisa Apreutesei; Estera Ana Maria Cardasim; Cristina Marina Chelaru; Maria Izabela Ianc; Andreea Florentina Marian; Ana Maria Miclău; Paula Skverne; Anca Șerban și Marina Todavcsics.

Fiind vorba despre un concurs, acesta a avut ca rezultat o ierarhie finală. În fruntea acesteia s-au aflat elevii Daniela Maria Băescu, Daria Octavia Constanciuc și Andrei Mario Radu din clasa a IX-a D de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade Lupeni.

Concursurile de acest fel joacă un rol important în promovarea studiului și aprecierii Istoriei, precum și în cultivarea următoarei generații de istorici și pasionați de trecut. Eu am avut ocazia specială de a fi prezentatoarea concursului 9 și 10 mai în conștiința românească și europeană. În spatele acestor competiții se regăsesc multă muncă și implicare pe măsură din partea organizatorilor. Mă bucur nespus că în școala mea se organizează astfel de activități, pentru că acestea au rolul de a cultiva abilități valoroase precum munca in echipă și gestionarea timpului”, ne-a spus Eleva Alexandra Elena Mustea.

Concluzia finală în legătură cu acest eveniment aparține inițiatorului său, prof. Dan Daniel Tănase: „De mulți ani, în preajma zilei de 9 Mai auzim vorbindu-se doar despre ziua Europei. România este un stat membru al Uniunii Europene. Opțiunea pentru acesta organizație a fost una dintre cele mai importante alegeri din politica externă românească de după Revoluția din decembrie 1989. Dar noi suntem în primul rând români, iar luna mai are profunde semnificații și pentru istoria noastră: începutul domniei lui Carol I, proclamarea independenței de stat a României. Iată de ce concursul a fost dedicat și acestor evenimente. Mă bucur să constat participarea a numeroși elevi la acest concurs, care demonstrează vocația perenă a istoriei, cea de MAGISTER VITAE”.

Marian BOBOC

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii