Sondaj „Infopolitic” / Politica şi percepţia românilor la zi

Sondaj „Infopolitic” / Politica şi percepţia românilor la zi

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

• Cu 2% intenţie de vot, UNPR – în cădere liberă!
Ultimul sondaj realizat de „Infopolitic”, la începutul acestei luni, arată rezultate interesante privind felul cum a evoluat percepţia românilor şi asupra evenimentelor de ultim moment, şi asupra politicii româneşti la zi.
Ce e rău şi ce e bine
Cel mai interesant rezultat este acela care arată că numărul românilor care consideră că, în momentul de faţă, România se îndreaptă într-o direcţie bună, a scăzut de la 42 la sută în luna octombrie la 40 la sută în noiembrie. Astfel, 55 la sută dintre cei intervievaţi cred că direcţia spre care ţara se îndreaptă este una greşită.
În privinţa tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv” din Bucureşti, 38 la sută dintre români sunt de părere că proprietarii clubului poartă cea mai mare responsabilitate pentru evenimentul în urma căruia au murit peste 30 de tineri şi mai mult de 180 de oameni au ajuns la spital. De asemenea, primăria locală este responsabilă pentru incendiul de vineri în opinia a 35 la sută dintre cei intervievaţi.
Întrebaţi care instituţii consideră că au acţionat „bine” şi care au acţionat „prost” în cazul accidentului de la Colectiv, românii au apreciat pozitiv modul în care au intervenit, după incendiul de la Colectiv, spitalele (99 la sută), cetăţenii, pentru donarea de sânge (98 la sută), Ambulanţa şi SMURD (94 la sută) şi Pompierii (90 la sută). La polul opus, cele mai multe nemulţumiri se îndreaptă către autorităţile locale (primăria) – 64 la sută.
Majoritatea românilor (65 la sută) cred că astfel de accidente pot fi evitate pe viitor prin creşterea rolului statului şi al autorităţilor. 29 la sută dintre cei intervievaţi sunt de părere că societatea civilă trebuie să preia o parte dintre atribuţiile de control de la stat.
Încredere în politicieni sub 50 la sută
Interesant este şi faptul că niciun lider politic nu are nivel de încredere peste 50 la sută. În rest, ierarhia rămâne constantă – Klaus Iohannis şi Victor Ponta rămân în topul încrederii. Chiar dacă este în scădere, Iohannis rămâne pe prima poziţie în top, cu 49 la sută, în timp ce încrederea în Victor Ponta creşte de la 36 la sută (în octombrie) la 39 la sută în noiembrie.
Liderii politici care se poziţionează ceva mai jos în clasament – Călin Popescu Tăriceanu – 35 la sută, Liviu Dragnea – 24 la sută, Traian Băsescu – 17 la sută şi Alina Gorghiu – 10 la sută.
De asemenea, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obţine 39 la sută din voturi, în timp ce noul PNL (PNL+PDL) ar fi votat de 35 la sută dintre români.
La o distanţă considerabilă, dar aproape de pragul electoral şi la egalitate, se află ALDE (PLR+PC) şi PMP, fiecare cu 5 la sută. Dintre partidele anti-sistem, cele care obţin scorurile cele mai bune sunt M10 al Monicăi Macovei (5 la sută) şi PRU al lui Bogdan Diaconu (3 la sută). Potrivit sondajului, UNPR scade la 2 la sută.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii