Soluții timpurii pentru a evita o eventuală criză a alimentării cu apă....

Soluții timpurii pentru a evita o eventuală criză a alimentării cu apă. ASVJ pompează bani la Valea de Pești

Timp de citire: 2 minute

Lucrările de reparații la Barajul de la Valea de Brazi sunt extrem de importante. Dacă aceste lucrări nu erau demarate, în momentul de față jumătate din populația Văii Jiului rămânea fără apă. Cele mai afectate ar fi fost Vulcanul, Lupeniul și Uricaniul. Nu vrem să facem scenarii sumbre despre cum ar arăta jumătate din locuințele Văii Jiului cu restricții de ore în fiecare zi.  În scenariul actual, cel fericit, barajul intră în reparații. A început golirea lui, iar până în martie se dorește finalizarea lucrărilor, mult mai devreme de data limită, luna iunie 2016. Cum se va ajunge la această performanță?

Care sunt soluțiile directorului Avram pentru a nu lăsa oamenii fără apă

vizita valea de pestiAstăzi, directorul Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram, împreună cu prefectul Sorin Vasilescu și șeful Sistemului Hidrotehnic Petroșani- Sorin Corici, au inspectat situația în teren la braraj dar și la realizarea unei stații de pompare.  Barajul Valea de Pești este golit treptat. După ce va rămâne fără apă Valea Jiului va depinde pentru alimentare de doar două surse, Lazăr și Buta.  În mod normal, cele două surse ar trebui să fie de ajuns, dar asta ar însemna condiții meteo favorabile, precipitații în limita normalului. Dar în cazul în care vom avea o tomană sau o iarnă secetoasă lucrurile pot lua o turnură urâtă. Pentru că nu vrea să ajungă într-o asemenea situație, Costel Avram a decis să pună la punct un plan de rezervă, o stație de pompare care să acopere necesarul de apă.  Lucrările au demarat deja pentru realizarea acestei stații de pompare. Acest proiect a fost inspectat astăzi de prefectul Vasilescu și directorul Corici.  Stația de pompare va fi funțională deja la începutul lunii viitoare.

lucrari valea de pesti”Vrem să golim barajul cât mai repede, să înceapă lucrările de reparații. Proiectul de realizare a lucrărilor ar trebui să fie finalizat în iunie anul viitor. Noi dorim ca în 15 martie deja să se finalizeze lucrările și să punem barajul în funcțiune mai repede. Momentul ar fi prielnic pentru că  barajul va prelua volumul de apă din topirea zăpezilor, se va umple mai repede.  Pentru a evita o criză de alimentare am investit în stația de pompare, o investiție menită să protejeze totți clienții noștri”, explică Costel Avram.

Cât costă această stație de pompare suplimentară, și de unde vin banii pentru realizarea ei?

Atât ideea investiției, cât și costul realizării acesteia, capitalul uman și tehnologic investit, costurile de funcționare vor fi toate suportate de Apa Serv Valea Jiului.  Societatea locală de apă și canal are în momentul de față 30 de oameni care lucrează la foc continuu pentru a preda lucrarea la sfârșitul lui septembrie. Costul lucrării este de 150.000 de lei. Pe lângă aceste costuri incipiente, se vor adăuga și costurile de funcționare, estimare la 35.000 de lei lunar doar pentru curent. În plus, ASVJ are o pierdere lunară din cauza faptului că nu mai produce curent pe care să-l vândă în sistem, în valoare de 45.000 lei. S-a propus o soluție alternativă de către primarul Dănuț Buhăescu, preluarea apei  de la o sursă din Câmpu lui Neag, dar apa de aici nu era potabilă și nu se putea trata. Stația de pompare este soluția ideală.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii