Nimeni nu se aștepta la rezultatele alegerilor pentru prezidențiale, iar analiștii politici spun că trăim a două revoluție după cea din ’89. În realitate, România trece prin momente istorice, care au o singură explicație logică: cei sătui de clasa politică la modul general, și care ani de zile au tăcut, pe 24 noiembrie au acționat în consecință, și au dat cea mai grea palmă politicului, din istoria post-decembristă.
O pedeapsă dată „puterii” din ultimii ani, într-un mod categoric și total neașteptat. Aceasta este concluzia zilei de 24 noiembrie, când românii au fost chemați la urne, pentru a-și alege, prin vot, președintele. Cum a reușit un candidat care în sondaje era la categoria „și alții” să fie pe primul loc în preferințe și cum, cel mai mare partid politic din România, PSD, nu a reușit să-și ducă candidatul Marcel Ciolacu în turul II sunt doar două dintre întrebările la care deocamdată nu se poate da un răspuns clar.
Sociologul Alin Tomuș a fost unul dintre puținii specialiști care, înainte cu o zi de votare, a vorbit despre o așa-zisă spirală a tăcerii: „Iată o România surprinzătoare în primul rând, și vorbeam zilele trecute despre faptul că sunt foarte, foarte mulți români, care, deși nu se exprimă public, simt într-un anumit fel. Singur, explicația aceasta cu explozia unui candidat pe rețelele de socializare nu este întotdeauna cea mai reală explicație, mai degrabă – cea mai simplă. Este clar că după Revoluția din 1989, și făcând arc peste timp, cei 35 de ani, au reprezentat o serie de dezamăgiri, pentru românii care s-au exprimat duminică. Este, fără îndoială, un moment în care clasa politică, ar trebui să se așeze și să vadă ce anume din ceea ce au făcut, nu a dus la un rezultat, pe care l-au anticipat sondajele și discuțiile din ultima vreme. Gândiți-vă că la începutul campaniei electoral, acest Georgescu era la subsolul clasamentului și că nimeni nu se aștepta la o astfel de ieșire din tipar”, a declarat Alin Tomuș.
Din cauza politicienilor, partidelor, o.n.g.-urilor, proastei guvernări, societatea românească a ajuns la un nivel de ură și dezbinare fără precedent, iar cifrele o confirmă. Democrația înseamnă a spune ce crezi, iar românii au făcut asta în cel mai vehement, secret și liber exprimat mod. Când urnele vorbesc, politicienii nu mai pot decât să tacă! Dar ei rămân cu buzunarele pline, iar românii cu burțile goale…